Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Liit valitsusele: ühistranspordi toetuse kärpimisel tuleb hakata liine sulgema. Kas riik annab koolis ja tööl käijatele lisapuhkepäevi? (2)

Copy
Maakonnaliinid
Maakonnaliinid Foto: SELERI TIDOR / POSTIMEES

Autoettevõtete Liit saatis kolmapäeval peaministrile, rahandus-, regionaal- ja taristuministrile ning riigikogu fraktsioonidele pöördumise, milles juhib tähelepanu, et ühistranspordi dotatsiooni võimalik kärpimine on vastuolus riigi plaaniga vähendada regionaalset ebavõrdsust, autostumist ning sellest tekkivaid keskkonnakahjusid, puudutades kõige valusamini ääremaade inimesi, kelle liikumisvõimalused on niigi kasinad.

«Kuigi hetkel ei ole täielikku selgust, millises mahus ja millal ühistranspordile suunatavat rahastust vähendada plaanitakse, toob mistahes kärbe kaasa maakonnaliinide sõidugraafikute hõrenemise või liinide sulgemise. Piltlikult öeldes tähendab nt kümnendikune kärbe seda, et kolmel päeval kuus ühistranspordi väljumisi ei toimu,» selgitas Autoettevõtete Liidu tegevjuht Kersten Kattai. «Kas riik on mõelnud ka sellele, et anda koolis ja tööl käivatele inimestele lisapuhkepäevi?»

Kattai sõnul on maakondliku ühistranspordi kättesaadavus täna minimaalsel tasemel. «Ligikaudu pooltel ühendustest toimub vaid 1–2 väljumist päevas. Ühistranspordikeskuste analüüsi kohaselt on vaid 4 protsenti kõikidest maakonnabussiliinidest kättesaadavustasemel, kus need võimaldavad konkureerida sõiduautoga,» märkis Kattai.

Tagasi üles