Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Lenno Uusküla: tööstustoodang kukkus 2017. aasta tasemele

Copy
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla.
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Värsked numbrid töötleva tööstuse toodangu mahu kohta juulis tõid uue kurva rekordi, näidates kukkumist 2017. aasta tasemele, rääkis Luminori peaökonomist Lenno Uusküla.

Võrreldes juuniga langes tööstustoodangu maht 4,3 protsenti ja võrreldes esimese poolaasta keskmisega olid mahud 4,9 protsendi võrra väiksemad. «Vaadates pikemalt tagasi, on töötleva tööstuse maht 19,2 protsenti madalam, kui ta oli 2022. aasta teise kvartali tiputasemel. Enam-vähem sama madal oli tööstustoodangu maht ka koroona tippkuudel aprillis ja mais ning enne seda alles 2017. aasta teises pooles,» ütles Uusküla.

Tema sõnul ei pea liiga suurt tähelepanu juulikuu numbritele üksinda pöörama, sest tegemist on suvekuuga ning aastast aastasse võivad ühekordsed tegurid mõjutada. «Oluline on vaadata, mis tuleb järgmistel kuudel. Väliskeskkonnast sellise arengu põhjust näha ei ole. Saksamaa tööstustoodangu ostujuhtide kindlustunde indikaator on püsinud enam-vähem muutumatult. Lähiriikides ei lähe hästi, kuid pööret halvemuse poole ka ei ole. August ja september võiksid sellele taustal olla taas suhteliselt positiivsemad,» rääkis Uusküla.

Tagasi üles