Päevatoimetaja:
Liina Laks

Venemaa võimas majanduskasv saab järgmisel aastal lõpu (6)

Copy
Elvira Nabiullina juhitav Venemaa keskpank ennustab, et süvenev tööjõupuudus ja lääne sanktsioonid hakkavad majandust üha enam pitsitama. 
Elvira Nabiullina juhitav Venemaa keskpank ennustab, et süvenev tööjõupuudus ja lääne sanktsioonid hakkavad majandust üha enam pitsitama. Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images via ZUMA Press Wire/Scanpix

Venemaa majandus on hoolimata lääne sanktsioonidest näidanud tugevat kasvu. Samas on hinnatõus kiire, tööjõudu napib ja laenuraha on väga kallis, mistõttu keskpank ennustab, et riigi majandus aeglustub järgmisel aastal järsult.

Ehkki Venemaa majandus kasvab sõjatööstuse ja sellega seotud sektorite toel jõudsalt, oli teatud aeglustumist näha juba teises kvartalis. Kui esimeses kvartalis kasvas agressorriigi majandus 5,4 protsenti, siis teises kvartalis vähenes kasv nelja protsendini. See on väikseim kasv pärast 2023. aasta esimest kvartalit.

Samal ajal tõusis inflatsioonimäär juunikuu 8,6 protsendilt juulis 9,1 protsendile. Teenused on riigis aastaga kallinenud üle 11 protsendi. Toiduainete hinnatase on aasta algusest tõusnud juba 14 protsenti ning sügisel ennustatakse veel 5–40-protsendilist hinnatõusu. Keskpangal on tulnud hinnatõusu ohjeldamiseks tõsta intressimäära 18 protsendini, mis tähendab, et kodulaenude intressid algavad 20 protsendist.

Venemaa keskpank ennustab nüüd, et süvenev tööjõupuudus ja lääne sanktsioonid hakkavad majandust üha enam pitsitama. Keskpanga värskes majandusaasta aruandes märgitakse, et kiire majanduskasv, mis ulatub sel aastal 3,5–4 protsendini, on tingitud peamiselt tarbijate ja riigi tugevast sisenõudlusest, mis ületas pakkumist. Tootmist suurendada aga ei saa, sest pole inimesi.

Tagasi üles