Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Soome plaanib esimese riigina maailmas tuumaenergia jäätmed maa alla ladustada

Copy
Onkalo projekt põhineb nn «KBS-3» meetodil, mille on välja töötanud Rootsi Tuumaenergia Kütuse ja Jäätmete Käitlusettevõte. Sama ettevõte töötab veel ühe projektiga, mis võib saada maailma teiseks lõpphoidlaks.
Onkalo projekt põhineb nn «KBS-3» meetodil, mille on välja töötanud Rootsi Tuumaenergia Kütuse ja Jäätmete Käitlusettevõte. Sama ettevõte töötab veel ühe projektiga, mis võib saada maailma teiseks lõpphoidlaks. Foto: AFP or licensors/Scanpix

Soome on otsustanud esimesena maailmas paigutada kasutatud tuumakütuse geoloogilisse hauakambrisse, mis on projekteeritud kestma 100 000 aastat. 

«Olkiluoto saarel, mis asub umbes 240 kilomeetri kaugusel Helsingist, rajatav «Onkalo» (soome keeles «väike koobas» või «auk») on mõeldud kasutatud tuumakütuse turvaliseks lõpphoidlaks. See on projekteeritud kaitsema inimkonda tuhandeid aastaid,» ütles Posiva suhtekorraldusjuht Pasi Tuohimaa. Posiva on Soome ettevõte, mis asutati 1995. aastal ja on vastutav Onkalo projekti juhtimise eest. Ettevõte on tuumaenergiaettevõtte TVO ja kommunaalfirma Fortum ühisomandis, kirjutas CNBC.

Keskkonnasõbraliku ja jätkusuutliku tuumaenergia tagamine on kriitiline, arvestades ülemaailmset energiakriisi ja kliimamuutuste vastast võitlust. «Lõpplahendus tuumajäätmetele on olnud justkui puuduv lüli tuumaenergia jätkusuutlikus tsüklis,» sõnas Tuohimaa.

Tagasi üles