Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Energeetikaekspert: elektrihinna kriitiline piir on Eestis ületatud (1)

Copy
Elekter ja selle hind.
Elekter ja selle hind. Foto: lovelyday12/Shutterstock

Sel suvel on elektrihind Eestis päeva jooksul tugevalt kõikunud ning õhtused tipuhinnad 50–60 senti kilovatt-tunni eest on tugevalt üle kriitilise piiri, leiab energiaekspert, Gridio juht Konrad Hanschmidt. Sügiseks prognoosib ta hinnaralli rahunemist.

Sügisesi hinnaliikumisi prognoosides ütles Hanschmidt «Terevisioonis», et praegu on torm enne vaikust. Lähiajal peaks taas tööle hakkama Eesti ja Soome vaheline elektrikaabel Estlink 2, misjärel võib Hanschmidti sõnul eeldada, et elektrihind tuleb tänavu sügisel ja talvel isegi soodsam, kui oli eelmisel aastal, kirjutab ERR.

«Sest näiteks CO2 hind on madalam kui mullu, samuti gaasi hind. Kui mullu oli sügis-talvisel perioodil umbes 10 senti kilovatt-tunnist, siis nüüd võiks veidi allapoole tulla,» pakkus Hanschmidt.

Hanschmidti hinnangul on elektrihinna kriitiline piir 20-25 senti kilovatt-tunni kohta, ent viimasel ajal on päevane tipuhind selle korduvalt ja tugevalt ületanud. «See näitab, et turul on elektritootmise nappus ja natuke hoiavad kõik hinge kinni. Sellised kõrged, äkilised tõusud ei ole normaalne. See, et meil sellised tipud on, näitab, et elektriturul on väga kriitiline seis,» kommenteeris Hanschmidt ERRile.

2. septembril kirjutas Postimees, et kuigi teisipäevane keskmine elektri börsihind on esmaspäevaga peaaegu äravahetamiseni sarnane – 15,6 senti kWh kohta – tuleb eestlastel taluda paari väga krõbeda hinnaga tundi.

Kõige rohkem, 500,90 eurot megavatt-tunnist (50 senti kWh eest + riigimaksud), tuleb Eestis elektri eest maksta teisipäeva õhtul kell 20–21. Odavaim on elekter kell 14–15, mil megavatt-tunni hind langeb 80,12 eurole.

Märksõnad

Tagasi üles