Päevatoimetaja:
Angelina Täker

UURING Kaalulangetamise ravimid vähendavad Covid-19 surmaohtu

Copy
"Wegovy" salendav süstal on Saksamaal saadaval olnud juba aasta
"Wegovy" salendav süstal on Saksamaal saadaval olnud juba aasta Foto: dpa/picture-alliance / Scanpix

Hiljuti avaldatud uuring näitab, et inimesed, kes kasutasid populaarsete kaalulangetamise ravimite Ozempic ja Wegovy peamist toimeainet semaglutiidi, olid vähem tõenäoliselt surmaohus Covid-19 tõttu või kannatasid viiruse tõttu vähem tõsiseid kõrvalmõjusid.

Uuringu avaldas Ameerika kardioloogiakolledži ajakiri (JACC) reedel. Ühes avaldatud uuringute seerias leiti, et inimesed, keda raviti semaglutiidi 2,4 mg annusega, Novo Nordiski farmaatsiahiiglaste Ozempicu ja Wegovy olulise koostisosaga, võisid küll nakatuda Covid-19 viirusega, kuid neil oli 33% väiksem risk surra haiguse tagajärjel. Lisaks näitasid uuringud, et semaglutiid võib vähendada surmaohtu ka muudel põhjustel, mis ei ole seotud südamehaigustega, 29% võrra.

Suur uuring, mis toimus enne pandeemiat ja selle ajal, hõlmas üle 17 600 ülekaalulise või rasvunud inimese, kes põdesid südamehaigusi, kuid mitte diabeeti. JACCi avaldatud teised uuringud näitasid, et semaglutiid parandas südamepuudulikkuse sümptomeid, vähendas põletikku ja parandas mitmeid muid funktsioone, samuti vähendas kroonilise neeruhaigusega patsientide surmajuhtumeid.

Tagasi üles