Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Ida-Soomes kinnisvarahinnad kukkunud: venelased müüvad oma kinnisvara (2)

Copy
Venemaalased ei pääse enam Soome, mistõttu on nad sunnitud müüma sealset kinnisvara.
Venemaalased ei pääse enam Soome, mistõttu on nad sunnitud müüma sealset kinnisvara. Foto: Roni Rekomaa / LEHTIKUVA / LE / SIPA

Piiride sulgemine ja Venemaa pankade äralõikamine rahvusvahelisest finantsmaailmast on sundinud üha enam Venemaal elavaid venelasi müüma oma kinnisvara Soomes. See on tekitanud olukorra, kus eelkõige Soomes elavad Venemaa kodanikud ostavad poolmuidu turule tulevat kinnisvara.

Venemaal elavad venelased müüvad oma kinnisvara Savonlinnas ja Kagu-Soomes, kuna sanktsioonide tõttu on selle ülalpidamine ja kasutamine peaaegu võimatu. Yle teatas, et peaaegu pooled Venemaa kodanike ostetud kinnisvaraobjektidest on sel aastal müüdud alla 30 000 euro. Tõsi küll, paljudel juhtudel on tegemist remonti vajavate vanade majadega.

Kinnisvaratehingud muudab omapäraseks veel asjaolu, et tüüpiline ostja on Soomes elav venelane, müüja aga Peterburis või mujal Venemaal elav venelane. Põhjuseks on see, et esiteks on venelastel keelebarjääri puudumise ja ühise kultuuri- ja suhtlusruumi tõttu kergem suhelda. Teiseks sunnib venelasi kaasmaalastele oma kinnisvara müüma ka see, et müügist saab raha laekuda ainult mõnda väljaspool Venemaad asuvasse panka. Kuna aga paljudel venelastel seda pole, tehakse ka vahetustehinguid Venemaal asuva kinnisvara vastu.

Tagasi üles