Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Euroala inflatsioon tegi järsu languse. Eesti on kiire hinnatõusuga teisel kohal

Copy
Ostukorv. Pilt on illustratiivne.
Ostukorv. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Euroala aastane inflatsioon langes Eurostati kiirhinnangul augustis 2,2 protsendini, mis on viimase kolme aasta madalaim tase.

Euroala inflatsioon langes augustis madalaimale tasemele alates 2021. aasta keskpaigast, mis tugevdab Euroopa Keskpanga jaoks argumente järjekordseks intresside langetuseks vähem kui kahe nädala pärast toimuval nõukogu koosolekul. Veel juulis oli euroalal hinnatõus 2,6 protsenti. 

Euroala inflatsiooni põhikomponente vaadates kallinesid teenused aastane augustis 4,2 protsenti (4,0 protsenti juulis), millele järgneb 2,4 protsendiga toit, alkohol ja tubakas (2,3 protsenti juulis). Tööstuskaubad kallinesid 0,4 protsenti (0,7 protsenti juulis) ja energia odavnes 3 protsenti, võrreldes 1,2-protsendilise kallinemisega juulis.

Kõige kiiremini tõusid hinnad augustis Belgias, 4,5 protsenti. Eestis tõusid hinnad 3,4 protsenti ja Hollandis 3,3 protsenti. Juulis jagas ühtlustatud tarbijahinnaindeksi arvestuses Eesti koos Hollandiga Belgia järel teist ja kolmandat kohta, mõlemas riigis kerkisid hinnad toona 3,5 protsenti ja Belgias koguni 5,5 protsenti. 

Lätis oli tarbijahindade tõus augustis 0,9 protsenti ja Leedus vaid 0,7 protsenti. Leedu hinnatõus oli seejuures euroala madalaim. Soomes kerkisid hinnad 1,1 protsenti.

Tagasi üles