Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Eestis on täna elekter Soomega võrreldes 60 korda kallim (11)

Copy
Eestis toodetakse täna keskpäeva kandis üle 500 MWh päikeseenergiat.
Eestis toodetakse täna keskpäeva kandis üle 500 MWh päikeseenergiat. Foto: Urmas Luik

Kui Eestis tõusis elektri börsihind reedel 130,25 euroni megavatt-tunni kohta, tuleb Soomes sama kauba eest keskmiselt välja käia vaid 2,20 eurot. Kohati on hinnavahed üle sajakordsed.

Kui Soomes oli elektri hind täna öösel valdavalt miinuspoolel, siis Eestis tuli maksta megavatt-tunni eest 100 euro kanti. Pea sama suureks käriseb vahe ka õhtul kell 20–21, mil Eestis on elektri hind 368,74 eurot megavatt-tunnist. Soomes maksab elekter siis 4,8 eurot MWh.

Odavaim on elekter Eestis kell 14–15, mil megavatt-tunni hind langeb 71,14 eurole. Soomes on samal ajal hind 2,91 eurot.

Kuna täna on päikseline ilm, siis keskpäeval toodetakse Eestis ainuüksi päikeseenergiat rohkem, kui on siinne tarbimine. Samas hindu see oluliselt alla ei too, sest osa meil toodetud elektrist liigub Lätti ja Leetu, kus taastuvenergiat napib. Soomest aga EstLink 2 kaabli rikke tõttu odavat elektrit piisavalt Eestisse üle ei kanta.

Lätis ja Leedus maksab elekter sama palju kui Eestis. Nord Pool süsteemi päeva kõige kallim elekter on Poolas, 138,68 eurot megavatt-tund.

Tagasi üles