Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Maksutõusu tõttu jätkus Eestis augustis kiire hinnatõus

Copy
Käibemaksutõusuga kaasnenud tarbijahindade tõus röövib eestlaste rahakotist üha suuremaid summasid.
Käibemaksutõusuga kaasnenud tarbijahindade tõus röövib eestlaste rahakotist üha suuremaid summasid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tarbijahinnad jätkasid ka augustis kasvamist. Võrreldes juulikuuga kasvas ühtlustatud tarbijahinnaindeks 0,4 protsenti. Aastavõrdluses kerkisid hinnad aga 3,4 protsenti

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla ütles, et kui välja võtta sesoonsed faktorid, siis oli hinnatõus poole väiksem ehk 0,2 protsenti, mis annab aastasena 2,1 protsendi suuruse hinnatõusu taseme. «Võrreldes aasta varasemaga on üldiselt hinnad siiski 3,4 protsenti kõrgemad. Sellest hinnatõusust poole moodustab käibemaksu tõus. Ülejäänud hinnatõus on aga jätkuvalt Eesti jaoks liiga kõrge,» arvas ta.

Arvestades nõrka majanduse olukorda aitaksid Uusküla hinnangul stabiilsed või veidi langevad hinnad kaasa perede ostujõu kasvule ja vähendaksid palgasurvet samal ajal. Ostujõu kasv tähendaks aga suuremat tarbimist ja vähem kasvavad palgad suurendaksid Eesti ettevõtete potentsiaali teistel turgudel oma toodete ja teenuste müümiseks.

«Ülejäänud aasta jooksul on aga hinnad arvatavasti jätkuvalt kasvamas ja rohkem kui kevadel oodatud. Järgmise aasta maksutõusuootused panevad juba praegu ettevõtteid hindu mitte alandama sest oodatakse käibemaksu ja kulude märkimisväärset tõusu. See takistab aga Eesti majandusel leida kasvuteed,» prognoosis Uusküla.

Võrdluseks Soomes tõusid tarbijahinnad augustis 1,1 protsenti. Juuliga võrreldes aga ühtlustatud tarbijahinnaindeks koguni langes 0,5 protsenti.

Tagasi üles