Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Soomlased naudivad odavat elektrit, ka talv ei laasta rahakotti (1)

Copy
Kõrgepingeliinid. Pilt on illustratiivne.
Kõrgepingeliinid. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Kui elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas tõusis elektri keskmine börsihind täna 128,44 euroni megavatt-tunnist, siis soomlased said nautida 21,94 eurot maksvat elektri megavatt-tundi. Taloussanomate ülevaate kohaselt on Soomes sellel suvel olnud erandlikult madalad elektrihinnad.

Lisaks soojadele suvistele ilmadele on soomlased tänavu augustis nautinud ka madalamaid elektriarveid. Elektribörsil on elektri hind augustis olnud viimaste aastate madalaimal tasemel. Augusti keskmine hind koos käibemaksuga on seni olnud umbes 1,6 senti kilovatt-tunni kohta, samas kui kuu keskmist hinda alla kahe sendi ei ole viimase kümne aasta jooksul nähtud. Aasta tagasi oli börsil noteeritud elektrienergia keskmine hind augustis 8,2 senti kilovatt-tunni kohta.

Veel juulis kardeti, et Loviisa tuumajaama iga-aastased hooldustööd võivad elektrihindu ülespoole tõsta. Seda siiski ei juhtunud. Loviisa teine reaktor läks sel nädalal taas töösse, esimene reaktor on augusti lõpust kuni septembri lõpuni veel hoolduses. Mõlema reaktori võimsus on umbes 500 MW, mis avaldab märkimisväärset mõju elektrivarustusele.

Tagasi üles