Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Mida arutada lapsega enne talle esimese mobiiltelefoni ostu?

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala / Scanpix

Algav kooliaasta seab paljud pered küsimuse ette, kas ja millal on õige aeg lapsele isiklik telefon soetada ning kuidas rääkida lapsele nutitelefoniga seotud ohtudest. Elisa kõneteenuste tootejuht Viktoriya Epifanova jagab nõuandeid, mida peaks lapsevanem silmas pidama ja mida lapsega arutama enne talle mobiiltelefoni usaldamist.

Telefoni kinkimine võib olla hea võimalus lapsele vastutuse õpetamiseks. «Selgitage lapsele, et telefon on väärtuslik seade, mida tuleb hästi hoida. See tähendab nii füüsilist hoolt, nagu seadme kaitsmist kukkumiste ja vee eest, kui ka aku säästlikku kasutamist ja telefoni regulaarset laadimist,» selgitas Epifanova.

Esimene seade ei pea tingimata olema uus ja kallis, hästi sobib ka lapsevanema endine telefon või muu hästi hoitud kasutatud telefon. Igal juhul võiks kasutada kaitsvaid ümbriseid ja ekraani kaitsekilet. «Kui aga valik langeb kallima seadme poole, siis tasub kaaluda nutikindlustust,» soovitas ta.

Turvalisus on üks olulisemaid teemasid, millest lapsega rääkida. «Laps ei pruugi mõista, millist ohtu võib kujutada isikuandmete jagamine võõrastega või piltide jagamine sotsiaalmeedias,» rõhutas Epifanova. «Lapsevanam peaks selgitama, miks on oluline oma isikuandmeid, pilte ja videoid hoida privaatsena ning jagada neid ainult usaldusväärsete inimestega.»

Leppige kokku interneti ja sotsiaalmeedia kasutus

Internet pakub palju võimalusi, aga ka ohte. «Oluline on, et vanem räägiks lapsele internetiohtudest nagu küberkiusamine, petuskeemid ja sobimatu sisu. Sotsiaalmeedia kasutamisel on mõistlik leppida kokku reeglid ja ajapiirangud, et laps ei veedaks liiga palju aega ekraani ees,» soovitas Epifanova.

Vastavalt sellele, kas telefoni kasutatakse ainult helistamiseks või ka meelelahutuseks, koolitöödeks ja sõpradega suhtlemiseks, tuleks valida ka kõnepakett. «Kui meelelahutus on telefonis lubatud, siis mängivad lapsed online-mänge ja vaatavad videosid, nii et andmemahtu kulub pigem palju,» selgitas ta. Kuigi andmemahtu saab juurde osta, peaks jälgima ka seda, kui maht hakkab iga kuu täis saama, siis tasub võtta suurema mahuga pakett.

Kehtestage selged reeglid ja kokkulepped

Telefoni kasutamise reeglid on oluline paika panna juba enne seadme kinkimist, eriti kooliaasta alguses, kui uued harjumused hakkavad kujunema. «Leppige kokku kindlates kasutusaegades, eriti õhtuti ja öösel, et tagada piisav uni ja muud tegevused. Samuti peaks olema kokkulepe, et vanematel on õigus aeg-ajalt kontrollida, mida telefoniga tehakse, et tagada lapse turvalisus,» ütles Epifanova.

Üks laialdasemalt kasutusel teenuseid on viirusetõrje Bitdefender, mis kaitseb seadet viiruste ja pahavara eest, samuti on sellel teenusel vanemliku kontrolli rakendus, nii et lapsevanem saab keelata lapse seadmes ebasobiva sisu kuvamise, vaadata lapse asukohta, kui tema pärast mure tekib ning määrata päevase ekraaniaja ja uneaja režiim.

Arutage läbi võimalikud ohud

«Lapsele tuleb selgitada, millised võivad olla telefoni valesti kasutamise tagajärjed, näiteks teiste kiusamine, sobimatu sisu jagamine või vanemate kehtestatud reeglite rikkumine,» hoiatab Epifanova. Samuti on oluline arutada, mida teha siis, kui telefon kaob või varastatakse.

Avatud ja usalduslik suhe, kus lapsevanem austab ka lapse privaatust, aga samal ajal on lapsele selgitanud ka turvafunktsioonide eesmärki, aitab tagada, et laps kasutab telefoni vastutustundlikult. «Oluline on, et vanemad oleksid valmis toetama ja juhendama last selles uues etapis,» soovitas Epifanova.

Tagasi üles