Päevatoimetaja:
Angelina Täker

HINNAVÕRDLUS Kui palju maksavad Eestis kogu pere mobiilipaketid? (1)

Copy
Nutitelefon. Pilt on illustratiivne.
Nutitelefon. Pilt on illustratiivne. Foto: Konstantin Sednev / Scanpix

Vaatame, millised on parimad ja soodsamad lahendused kolme Eesti telekomi – Elisa, Telia ja Tele2 – pakutavatest teenustest, võttes aluseks tüüpilise neljaliikmelise pere.

Näidisperekonnas on kaks täiskasvanut ja kaks last, 15-aastane teismeline ja 10-aastane põhikoolis käiv laps. Vanemad vajavad piiramatu internetiga paketti, et tagada töökindel ühendus ja muretu suhtlus. Lapsed veedavad palju aega internetis, vaadates videoid, mängides ja suheldes sotsiaalmeedias, mistõttu vajavad nad samuti piisavalt andmemahtu.

Selguse huvides lähtub artikkel vaid täishinnaga pakettidest ning kolme telekomi puhul on võrdlusesse võetud samaväärsed paketid, millest vähemalt kaks sisaldavad piiramatult internetti.

Kogukulud

Elisa: Kogukulu Elisas nelja paketi eest on 127,96 eurot, mis sisaldab lisaks 5G-internetile, kõnedele, netivalvuri ja Mobiil-ID teenusele ka Elisa Huubi.

Telia: Sarnaste pakettide kasutamisel on pere igakuised kulutused 133,96 eurot, kuid peale 5G-interneti pole siin ühtegi lisaväärtust. Ka Mobiil-ID on eraldi tasu eest kuus (1,01 eurot).

Telia pakub võimalust pakette ka jagada. Kui vanemad võtavad jagamiseks Piiramatu Baltikumi ja Skandinaavia paketi, kus Eestis on piiramatu internet ja kõned ning 59 gigabaiti internetti on mõeldud Euroopa Liidus kahele kasutajale jagamiseks, on kuutasu 66,98 eurot. Lastele saab võtta jagamiseks 50 GB paketi hinnaga 50,97 eurot. Jagatavate pakettidega tuleks ühe pere kuine kulu Telias 117,95 eurot.

Tele2: Tele2 pakettide puhul on pere kogukulu kõige väiksem – 99,96 eurot nelja paketi eest. Lisaks pakub Tele2 võimalust liituda Piiramatu Klubiga, kus ühe tavahinnaga paketi kõrvale saavad teised pereliikmed valida 5G Piiramatu mobiilipaketi 12 euro eest kuus. Kui üks vanematest võtab täishinnaga 5G Piiramatu paketi, saavad ülejäänud pereliikmed sama paketi 12 euro eest ning pere kogukulu oleks 65,99 eurot kuus. Kui ühele lapsele valida 10 eurot maksev Spiido pakett, mis sisaldab piiramatut internetti Eestis ja 10 GB ELis, oleks kogukulu veelgi väiksem, 63,99 eurot.

Kokkuvõttes näitab võrdlus, et Eestis on mobiilipakettide hinnad ja teenuste valik telekomide lõikes erinev. Kõige soodsam lahendus perele on Tele2s. Samas pakuvad Elisa paketid rohkem lisaväärtusi, kuid kõrgema hinnaga. Lõplik valik sõltub pere vajadustest ja eelistustest, kuid oluline on leida lahendus, mis tagab piisava katvuse ja funktsionaalsuse mõistliku hinnaga.

Peale artikli ilmumist võttis Postimega ühendust Telia esindaja, kes palus lisada artiklile kommentaari. Postimees avaldab selle täismahus.

Telia ühendusteenuste osakonna juht Evelin Neerot:

Kui arvesse võtta artiklis toodud pere (kaks täiskasvanut ja kaks last), siis Telia puhul ei peaks kõnealune pere võtma vanematele ja lastele eraldi pakette, kuna see poleks majanduslikult mõistlik. Meie juures saab palju parema pakkumise, kui võtta üks piiramatu mahuga ja jagatav mobiilipakett tervele perele, kus saab olla kokku kuni viis liiget. Antud juhul tuleks nelja pereliikme piiramatu internetimahuga paketi puhul kuutasu kokku tavahinnana 78,96 eurot. Kuna hetkel on meil käimas on kampaania, siis pakume antud lahendust 12 kuuks -25% soodustusega ja kokku tuleks nelja liikme puhul kuutasu tasuda 65,24 eurot. Seega oleks üks kõigi pereliikmete vahel jagatav piiramatu mobiilipakett sisuliselt kaks korda soodsam kui võtta erinevatele pereliikmetele erinevad paketid.

Tagasi üles