Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Leedu kihutab ees, Eesti sörgib longates Läti sabas (2)

Copy
MIHKEL NESTOR, SEB majandusanalüütik
MIHKEL NESTOR, SEB majandusanalüütik Foto: Madis Veltman

Kui Eestis on majandus tänavu ennustuste järgi ikka languses, siis Lätil õnnestub sellest välja rebida ja Leedu näitab juba päris korralikku kasvu.

Lisaks on Eestil maksutõusude tõttu lõunanaabritest märkimisväärselt kiirem hinnakasv ning kuna palgad kasvavad nii Lätis kui Leedus kiiremini, tõuseb nendes riikides ka inimeste elatustase märkimisväärselt enam. Seda eriti Leedus, kus majanduskasv ületas selle aasta esimesel poolel tublisti varem eeldatut. Sealne tarbija enesekindlus on tänu sellele rekordtasemel. Kui Eestis eratarbimine ikka veel väheneb ja järgmisel aastalgi olulist paranemist näha pole, siis Leedus on inimeste ostukäitumine üha julgem.

SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nendib, et Eesti majanduse taastumisele seab omad piirid siinne olukord. «Inimeste kindlustunne ei ole viimastel kuudel oluliselt paranenud, mis piirab majapidamiste tarbimist ja suuremate investeeringute ettevõtmist,» ütles ta. «Järgnevatel aastatel ootavad ees mitmed maksutõusud, mis parandavad küll riigieelarve tasakaalu, ent mõjuvad majanduskasvule pärssivalt.»

Tagasi üles