Päevatoimetaja:
Liina Laks

Eestlased peavad hakkama uusi elektrimiljoneid maksma (24)

Copy
Meretuulepark Rügeni saare lähedal. Riik arvab, et tuuleparke peaks rohkem olema ja neid tuleb toetada.
Meretuulepark Rügeni saare lähedal. Riik arvab, et tuuleparke peaks rohkem olema ja neid tuleb toetada. Foto: Stefan Sauer/DPA/Scanpix

Kliimaministeeriumis on tuuleparkide toetuseks välja mõeldud skeem, mille järgi peaks maksumaksja järgnevad 20 aastat igal aastal tasuma üle 100 miljoni eurot. Samas pole selge, miks seda teha.

Uues kliimaseaduses seisab, et taastuvelektri tootmise hoogustamiseks on vaja võtta kasutusele vähempakkumised. Seadusesse on kirja pandud ka see, mida riik toetama hakkab – need on meretuulepargid, millest praegu pole olemas ühtegi. Ametnikud-poliitikud on seletuskirjas kirjutanud, et meretuuleparkidelt soovitakse kaks teravatt-tundi (TWh) elektrit. Kirja on saanud ka kulu elektritarbijatele: 130 miljonit eurot aastas, 20 aasta jooksul ühtekokku 2,6 miljardit eurot.

Samas ei ole see päris adekvaatne rehkendus, sest hakkab sõltuma kahest arvust: tegelikust börsielektri hinnast ning lepingusse pandavast tasust, mille kliimaministeerium ettevõtetele välja mõtleb. Lisaks soovitakse seadusega näha erainvesteeringuid elektrivõrku kolme miljardi euro ulatuses.

Tagasi üles