Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Parempoolsed: palgakasvu veab avalik sektor, see on märk riigi ülekulutamisest

Copy
Erakonna Parempoolsed aseesimees ja ettevõtja Kristjan Vanaselja.
Erakonna Parempoolsed aseesimees ja ettevõtja Kristjan Vanaselja. Foto: Madis Veltman / Scanpix

See, et keskmine brutopalk on esimest korda tõusnud üle 2000 euro, peidab endas halba sõnumit Eesti majanduse jaoks, sest viimase pooleteise aasta jooksul on riigipalgaliste töötajate tasud kerkinud kiiremini kui erasektori palgad, leiab Erakond Parempoolsed.

Viimase kuue kvartali arvestuses edestas avaliku sektori palgakasv olulisel määral ja pidevalt erasektori töötasude tõusu. «Sellest saab järeldada kahte asja. Esiteks, mitu viimast valitsust on toimetanud vastutustundetult, tõstnud riigiteenistujate tasusid majanduslangusest hoolimata. Teiseks, riigieelarveliste töötajate palgafond tuleb praegusel tasemel külmutada ning vajadusel olla valmis ka selle kärpimiseks,» ütles Parempoolsete aseesimees Kristjan Vanaselja.

Riigipalgaliste töötajate erasektorist kiirem palgakasv – näiteks 2023. aasta teises kvartalis kasvasid riigisektori tasud 14,8 protsendi jagu, samas kui erasektori töötajad pidid leppima 10,3-protsendise palgakasvuga – ei ole normaalne ega jätkusuutlik. «Riik ei peaks omalt poolt kriisi süvendama. Niigi pikaajalise majanduslanguse tingimustes palgasurve suurendamine on vastutustundetu ja see teeb langust muudkui pikendades kõik Eesti pered kokkuvõttes vaesemaks,» selgitas Vanaselja.

Tagasi üles