Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Palgad veel kasvavad, kuid jämedam ots on tööandjate käes

Copy
Eesti Panga ökonomisti Orsolya Soosaare sõnul oli teises kvartalis palgakasv avalikus sektoris veidi kiirem kui erasektoris.
Eesti Panga ökonomisti Orsolya Soosaare sõnul oli teises kvartalis palgakasv avalikus sektoris veidi kiirem kui erasektoris. Foto: Eesti Pank

Keskmine palk kasvas teises kvartalis aasta­võrdluses 7,2 protsenti. See on küll kiire kasv, kuid siiski viimase pooleteise aasta aeglaseim. Kuna tööpakkumisi napib, väheneb ka palgasurve ja tööandjad tõmbavad peagi palgarallile pidurit.

Teisalt tõusevad palgad sel aastal kiiremini kui hinnad, kuid töötus on endiselt kõrge, seega oleks ettevõtetel justkui lihtsam töökäsi leida. Ekspertide hinnangul on aga inimeste ootused palgatõusu suhtes endiselt äärmiselt kõrged ja kohati ülepaisutatud.

CV.ee turundusjuhi Karla Oderi sõnul selgub näiteks nende hiljutisest uuringust, et 75 protsenti töötajatest ei ole oma praeguse palgaga rahul ning plaanib lähiajal tööandjalt palgatõusu küsida. «Oodatakse tõusu kuni 20 protsenti, kuid enamik tööandjaid ei plaani lähikuudel palkade osas üldse muudatusi teha,» ütles ta. «Need, kes siiski palgatõusu lubavad, teevad seda vaid kuni 6–10 protsendi ulatuses. See näitab suurt lõhet töötajate palgaootuste ja tööandjate võimaluste vahel.»

Tagasi üles