Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Swedbank: teisest sambast lahkujad on jäänud ilma korralikust tulust (11)

Copy
Swedbanki pensionifondide portfellihaldur Ene Õunmaa sõnul näitab pensionikeskuse statistika, et raha võib teises sambas juba paari aastaga tublisti kasvada.
Swedbanki pensionifondide portfellihaldur Ene Õunmaa sõnul näitab pensionikeskuse statistika, et raha võib teises sambas juba paari aastaga tublisti kasvada. Foto: swedbank

Alates pensionireformist on Eesti inimesed teisest sambast välja võtnud üle 1,5 miljardi euro, millest enamik läks tarbimisse või laenude tagasimaksmiseks, samas oleksid nad sambasse jäädes teeninud korralikku tulu, märgib Swedbank.

Pensionikeskuse arvutatud Eesti pensioniindeks (EPI) näitab, et ainuüksi kahe viimase aastaga on pensionifondidesse investeeritud raha oluliselt kasvanud. Perioodil 2022 august kuni 2024 august saavutasid Eesti pensionifondid EPI järgi keskmiselt 17-protsendilise tootluse.

Swedbank asetas selle numbri kohe ka konkreetse näite konteksti. Keskmine teisest sambast lahkuja võttis 2022. aastal välja ligi 8000 eurot, millest jäi pärast tulumaksu tasumist alles 6400 eurot. Täpselt kaks aastat tagasi oli keskmine palk 1641 eurot, millest pensionisambasse läks automaatselt 32,8 eurot ja millele riik lisas veel 65,6 eurot. Seega, kui väljuja oleks jätnud toona 8000 eurot kaheks aastaks kasvama ja jätkanud igakuiste automaatsete sissemaksetega, näeks ta oma pensionikontol praegu EPI tootluse järgi 12 154 eurot, mis on välja võetud netosummast ligi kaks korda suurem.

Tagasi üles