Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Marrandi: võipuuduse põhjuseks on eksport ja maailmaturu hinnakõikumised (9)

Copy
Estonia Farmid OÜ üks juhtidest ja omanikest Jaanus Marrandi.
Estonia Farmid OÜ üks juhtidest ja omanikest Jaanus Marrandi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Viimastel nädalatel on Eestis tekkinud koore ja või puudus, mis on mõjutanud nii kaupmeeste kui ka tarbijate olukorda. Estonia Farmid OÜ juhatuse liige Jaanus Marrandi selgitas Vikerraadio hommikuprogrammis, et puuduse põhjus ei ole piima rasva- ja valgusisalduse vähenemine, vaid pigem piimatoodete eksport ja maailmaturu hinnakõikumised.

«See pani mind natuke muigama. Jah, nii rasva- kui ka valgusisaldus võiks olla piimas suurem, aga tegelikkus on see, et Eestis toodetakse piima oluliselt rohkem, kui me ise tarbime. Seetõttu peaksime tegelikult pool toodetud piimast või piimatoodetest ühel või teisel kujul eksportima,» märkis Marrandi Vikerraadio hommikuprogrammis. Ta lisas, et tegelikult ei ole küsimus piima rasvasuses, vaid selles, mida piimast tehakse ja kuhu see müüakse.

Marrandi sõnul ei ole rasvasisaldus väiksem ainult sel aastal. «Tegelikult ka eelmisel ja üle-eelmisel aastal oli aeg-ajalt võipuudus, kuid tundub, et just sel aastal püütakse tuua ettekäändeks seda, et rasvasisaldus on väike,» ütles Marrand. Ta lisas, et probleem on pigem selles, et viimastel nädalatel on koore hind tõusnud nii Euroopas kui ka maailmas. «Seetõttu on lihtsam müüa koort suurtes kogustes Euroopasse ja eksportida Eestist välja. See on justkui lihtsam viis raha teenimiseks,» märkis ta.

Tagasi üles