Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Midagi head oodata pole: ostujõu taastumiseks kulub kokku kuus aastat (10)

Copy
Swedbanki hinnangul on inimeste kindlustunne augustis taas vähenenud. Swedbanki kaardimaksete andmed näitavad, et suvekuudel oli tarbimine ettevaatlik.
Swedbanki hinnangul on inimeste kindlustunne augustis taas vähenenud. Swedbanki kaardimaksete andmed näitavad, et suvekuudel oli tarbimine ettevaatlik. Foto: Margus Ansu

Swedbanki vanemökonomistil Liis Elmikul pole Eesti inimestele häid uudiseid. Kui palgad keskmisena jätkavad tõusmist, siis järgmisel aastal palgakasv aeglustub, hinnatõus kiireneb ja maksutõusud haukavad täiendava tüki tarbija rahakotist.

«Sel aastal kasvab keskmise netopalga ostujõud vaid 2 protsendi võrra. Järgmisel aastal palgakasv aeglustub, hinnatõus kiireneb ja maksutõusud haukavad täiendava tüki tarbija rahakotist. Seetõttu väheneb keskmise netopalga ostujõud 2025. aastal 2 protsendi võrra. Keskmise palgasaaja ostujõud jõuab kiire hinnatõusu eelse tasemeni alles 2026. aastal, kui keskmine netopalk tõuseb märgatavalt nn maksuküüru kaotamise tõttu,» ütles ta.

Keskmine pension tõusis teises kvartalis aastaga 11 protsenti. Pensionid on viimastel aastatel hoogsalt kasvanud. Kui keskmine netopalk jõuab hindadele järele 2026. aastal, siis keskmise pensioni ostujõud on juba taastunud.

Tagasi üles