Päevatoimetaja:
Angelina Täker

KOSMOSES LÕKSUS Boeingu kapsel naaseb kosmosest tühjana – NASA pöördub SpaceXi poole (7)

Copy
Algse plaani kohaselt pidid astronaut Suni Williams ja tema kaaslane Butch Wilmore viibima kosmoses umbes üheksa päeva, osana Starlineri meeskonna testlennust. Kuid kuna NASA otsustas Starlineri kapsli tühjana tagasi tuua ja nende tagasitoomise usaldada SpaceXile, pikendati nende missiooni. Nüüd peavad nad jääma Rahvusvahelisse Kosmosejaama umbes kuueks kuuks ja naasevad Maale alles veebruaris SpaceXi Crew-9 sõidukiga.
Algse plaani kohaselt pidid astronaut Suni Williams ja tema kaaslane Butch Wilmore viibima kosmoses umbes üheksa päeva, osana Starlineri meeskonna testlennust. Kuid kuna NASA otsustas Starlineri kapsli tühjana tagasi tuua ja nende tagasitoomise usaldada SpaceXile, pikendati nende missiooni. Nüüd peavad nad jääma Rahvusvahelisse Kosmosejaama umbes kuueks kuuks ja naasevad Maale alles veebruaris SpaceXi Crew-9 sõidukiga. Foto: AFP / Scanpix

Boeingi Starlineri kosmosekapsel naaseb Rahvusvahelisest Kosmosejaamast (ISS) ilma NASA astronautideta, teatas agentuur laupäeval. Kuigi algselt plaaniti, et Starliner viib astronaudid tagasi Maale, on NASA otsustanud nende tagasitoomise usaldada SpaceXile, mis kavatseb 24. septembril käivitada oma üheksanda regulaarse missiooni ISSile.

Astronaudid Butch Wilmore ja Suni Williams jäävad ISSile veel kuueks kuuks ning naasevad Maale alles veebruaris, kasutades SpaceXi Crew-9 sõidukit. Algselt oli nende missioon planeeritud kestma umbes üheksa päeva, kirjutas CNBC.

See otsus tähendab märkimisväärset muutust NASA ja Boeingu strateegias, kuna varem oli Starliner olnud peamine valik astronautide tagasitoomiseks. Boeing on NASA ja kosmosetööstuse jaoks võtmetähtsusega ettevõte, kuid Starlineri meeskonna testlennuga seotud probleemid, eriti seoses selle tõukursüsteemiga, on põhjustanud tõsiseid viivitusi ja tagasilööke.

Tagasi üles