Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Botswanas leiti maailma suuruselt teine teemant

Copy
Botswana president Mokgweetsi Masisi (vasakul) hoiab 2492-karaadist teemanti, mis avastati Karowe teemandikaevandusest Põhja-Kesk-Botswanas, Gaborones. 22. august 2024. Lucara Diamond Corp. teatas teemandi avastamisest kolmapäeval. See on suurim teemant, mis on Botswanas kunagi avastatud, ja suuruselt teine maailmas.
Botswana president Mokgweetsi Masisi (vasakul) hoiab 2492-karaadist teemanti, mis avastati Karowe teemandikaevandusest Põhja-Kesk-Botswanas, Gaborones. 22. august 2024. Lucara Diamond Corp. teatas teemandi avastamisest kolmapäeval. See on suurim teemant, mis on Botswanas kunagi avastatud, ja suuruselt teine maailmas. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Botswana on sattunud rahvusvahelise tähelepanu keskmesse, kuna riigi Karowe kaevandusest on leitud 2492-karaadine teemant, mis on suuruselt teine kunagi kaevandatud teemant maailmas.

Kanada kaevandusfirma Lucara Diamond Corp. teatas, et haruldane ja erakordselt kvaliteetne teemant avastati, kasutades X-ray Transmission (XRT) tehnoloogiat.

Botswana valitsuse sõnul on see suurim teemant, mis on riigis seni avastatud, ning suuruselt teine maailmas pärast 1905. aastal Lõuna-Aafrikas leitud 3106-karaadist Cullinani teemanti. Lucara tegevjuht William Lamb ütles, et avastus kinnitab Karowe kaevanduse maailmaklassilisust ja ettevõtte edukat strateegiliset investeeringut tipptasemel tehnoloogiasse. «Sellise massiivse ja kõrge kvaliteediga kivi leidmine tõestab meie lähenemisviisi efektiivsust ja meie pühendumust maksimeerida väärtust aktsionäridele ja sidusrühmadele,» lisas Lamb.

Tagasi üles