Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Olümpiamängud kergitasid Euroopa teenusteturgu, palgakasv langes järsult

Copy
PMI andmete kohaselt on ettevõtted tõstnud oma müügihindu, mis üldiselt viitab inflatsiooni suurenemisele. Samas on langenud sisendhinnad.
PMI andmete kohaselt on ettevõtted tõstnud oma müügihindu, mis üldiselt viitab inflatsiooni suurenemisele. Samas on langenud sisendhinnad. Foto: AFP / Scanpix

Augustis 2024 tõusis euroala ostujuhtide indeks (PMI) ühe punkti võrra, 51,2 punktini, ületades sellega turuootusi, mis olid 50,1 punkti tasemel. See tähistab juba kuut järjestikust kuud, mil indeks euroala erasektoris on kasvanud.

Olümpiamängude mõju tõttu oli Prantsusmaa teenustesektori aktiivsus augustis eriti kõrge ning just seepärast oli augusti PMI tõlgendamine tavapärasest keerulisem. Kasvu vedas peamiselt teenustesektori nelja kuu kõrgeim tõus 53,3 punktini, samas kui tootmissektor jäi kahe aasta pikimasse langusse, langedes 45,6 punktini.

Uute tellimuste maht teenustesektoris kasvas, kuid tootmissektori uued tellimused vähenesid järsult, mis kokkuvõttes viis kogu uute tellimuste mahu langusele juba kolmandat kuud järjest. Hinnakujunduses täheldati sisendkulude järsku tõusu, kuid inflatsioonitempo leevenes. Ettevõtted kandsid kulud klientidele kiiremini üle, mis tõi kaasa väljundhindade inflatsiooni kasvu.

Tagasi üles