Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Euroopa hoidlates on gaasi talveks piisavalt ja hind alaneb, millal odavnemine jõuab Eestisse? (3)

Copy
Gaasipõleti. Pilt on illustratiivne.
Gaasipõleti. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Euroopa gaasimahutid on pea 91 protsendi ulatuses täis ja börsihind kuuga kukkunud ligi kümnendiku võrra. Kas piisvad talvevarud toovad odavama gaasi ka Eesti kodutarbijatele?

Kuna hoidlates on praegu gaasi rohkem kui augustis tavaks, siis võib öelda, et Euroopa tarbijatele vajalik talvevaru saadi sel aastal kokku enam kui kaks kuud enne 1. novembri tähtaega. Börsihinnad küll taanduvad ukrainlaste sõjategevuse tõttu Kurski oblasis visalt, kuid augusti algusega võrreldes, mil rünnak Venemaa pinnal algas, on hinnad praeguseks 9 protsenti taandunud, 36,9 eurole megavatt-tunni kohta.

Hoolimata sellest kinnitavad suuremad gaasimüüjad, et muutuvate hindadega kodutarbijate gaasipakettide hind jääb septembris augustiga samale tasemele. Eesti Gaasi energiakaubanduse portfellihalduse juhi Kristofer Vähi sõnul on fundamentaalselt tänu mahutite kõrgele täituvusele varustuskindlus eelolevaks talveks hea. «Samal ajal aitavad praegused kõrgemad Euroopa gaasihinnad meelitada LNG laevu Aasia poolt Euroopa suunas, parandades veelgi meie piirkonna gaasiga varustatust,» leidis Vähi.

Tagasi üles