Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Majanduslangus annab tunda: Eesti inimesed võtavad üha enam tarbimislaene (3)

Copy
Eestis mitmendat aastat kestev majanduslangus ja kasvav elukallidus on kaasa toonud selle, et inimestel on järjest raskem oma igapäevaste kulutustega hakkama saada.
Eestis mitmendat aastat kestev majanduslangus ja kasvav elukallidus on kaasa toonud selle, et inimestel on järjest raskem oma igapäevaste kulutustega hakkama saada. Foto: Unsplash

Eesti Panga statistika kohaselt on Eesti inimesed hakanud viimasel ajal rohkem laenama. Kui eluasemelaenud viitavad elu tagasitulemisele kinnisvaraturule, siis tarbimislaenude järsk tõus vihjab pigem probleemidele igapäevaste kulutustega hakkamasaamisel.

Möödunud aasta II kvartalis moodustas uute tarbimislaenude, muude liisingute ja järelmaksude maht 241,4 miljonit eurot. Aasta hiljem, tänavu II kvartalis on see summa kasvanud aga juba 318,6 miljoni euroni. Tuntava hüppe on teinud sealjuures järelmaksude taotlemine. Kui möödunud aasta II kvartalis oli uute väljastatud järelmaksude maht 30,8 miljonit eurot, siis aasta hiljem ehk 2024. aasta II kvartalis oli vastav summa juba 37,6 miljonit eurot.

Kambja hoiu-laenuühistu jurist Richard Pikmets ütles, et nende ühistu tarbimislaene kui kõrge riskimääraga laene ei väljasta, kuid huvi seesuguste laenude vastu on suur. «Meile tuleb iga päev sisse mitu taotlust, kus soovitakse majapidamiskuludeks 1000 või 2000 eurot laenu,» ütles ta.

Tagasi üles