Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Kohvitasside täitmise aeg on läbi: kuidas finantssektoris praktika tänapäeval tegelikult välja näeb?

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Sora Shimazaki / pexels

Ajaloohõlma on jäänud ajad, mil praktika finantssektoris koosnes paberite korrastamisest ja kohvitasside täitmisest. Tänapäeval on nii ettevõtete kui ka noorte endi ootused esimesele töökogemusele tõusnud ning eeldatakse väljakutseid ja õppevõimalusi täis kogemust, mis lõppeb loodetavasti tööpakkumisega.

Majandus on alati olnud tudengite seas populaarne eriala, kuhu tungleb ühele õppekohale mitu kandidaati. Samas on niivõrd laias valdkonnas keeruline leida just endale sobivat suunda. Noortele tuleb appi praktika, kusjuures Swedbanki ja riikliku fondivalitseja SmartCapi esindajate sõnul on praktikaprogramm ettevõtte jaoks oluline tulevaste töötajate kasvulava.

«SmartCapis värbame sellel sügisel esimest korda praktikandi, et anda oma panus Eesti riskikapitalituru töötajate – ning olgem ausad, ka enda meeskonna – järelkasvu,» ütles SmartCapi juhatuse liige Mari Vavulski.

«Meil on väike, vaid 11-liikmeline kollektiiv, kes juhib kaht ligi 270 miljoni eurose koguväärtusega fondi, millele lisandub kohe varsti veel kolmaski fond. Seega ei tasu praktikandil karta, et ta tööülesanded jäävad pealiskaudseks või üksluiseks. Vastupidi, me ootame säravat inimest, kes saaks sisuliselt panustada ning tahaks oma teadmisi kapitaliturgudest, investeerimisest ja ettevõtlusest viia praktiseerimisega järgmisele tasandile. Meie praktika on ka teatud mõttes teistsugune, sest me ei oota kandideerima ainult majandusteaduskonna tudengeid, vaid ka noori, kes on õppinud midagi muud, kuid keda huvitab investeerimine ja idusektor ning kes sooviksid karjääris muutust,» ütles ta.

Tahe paistab silma

Finantsvaldkonna huviliste seas on ülipopulaarseks saanud Swedbanki praktikaprogramm Kick Start, kuhu kandideeris sel aastal ühele kohale keskmiselt 150 noort. Swedbanki personali- ja haldusdivisjoni juhi Liisa-Maria Leesi sõnul on praktikante pigem kerge leida, aga palju raskem on heade seast see kõige parem välja valida. «Silma paistavad need, kes on tudengiorganisatsioonide liikmed, tegutsevad õpilasettevõtetes või on korraldanud suuri üritusi ehk osalenud projektides. Mis puudutab investeerimistiime, siis see on noorte jaoks just üks kõige populaarsem valdkond,» ütles Lees.

Kuigi SmartCapi praktikakohale kandideerimine alles käib, siis paistavad Vavulski sõnul silma just need CVd ja motivatsioonikirjad, kust tuleb välja noore siiras soov ja tahe valdkonnas tegutseda. «Meie praktikaprogramm on väga tihe ja pakub noore jaoks mitmeid väljakutseid – kogemust riskikapitali investeeringute analüüsimises, portfellijuhtimises ja õigusalaste nüansside läbimõtlemises reaalsete kaasuste näidetel. Seetõttu otsime inimest, keda valdkond tõeliselt huvitab ja kes näeb oma tulevast karjääri riskikapitali- või idusektoris,» lisas ta.

Praktikandid ei tule kohvitasse täitma

Sarnaselt ettevõtetele on kasvanud ka praktikantide endi ootused tööülesannete suhtes. Noored tahavad olla reaalselt kasulikud ning ennast arendada. «Dokumentide arhiveerimine ja kohvitasside täitmine on vähemalt Swedbankis kauge minevik. Selgelt on näha, et kuna praktikantide ootused on kõrged, on nad valmis praktikale saamiseks ka tunduvalt rohkem pingutama. Näiteks saatsime ühe tiimiga kõigile 88 kandidaadile kirja videointervjuu küsimustega ning eeldasime, et saame vaid mõne üksiku vastuse, kuid tulemuseks oli üle 70 video,» ütles Lees.

Leesiga on nõus ka SmartCapi juhatuse liige. «Ega keegi ei taha oma väärtuslikku aega raisata. Praktika on noore jaoks esimene vettehüpe erialasesse töösse, mis peaks andma talle selge ettekujutuse, milline karjäär selles valdkonnas välja näeb. Loomulikult ei saa praktikant hakata kohe tehinguid lõpule viima, aga parajal määral vastutust peab tal kindlasti olema,» ütles Vavulski.

Kui suur on praktikandi võimalus saada pärast praktikat tööle?

Praktikajärgne töövõimalus sõltub väga palju ettevõttest ja praktikandist endast. Kui tegemist on lihtsalt koolipraktikaga ning ettevõte ei näe pikemat visiooni praktikantide järelkasvu kasvatamises, siis on värbamine vähetõenäoline. «Igal juhul on praktikantide kaasamine ettevõttesse koormav, nõudes ressursse nii juhendajalt kui tervelt tiimilt. Kui me juba selle tööaja praktikasse paneme, siis võiks sellel olla ka pikem vaade. Swedbankis leiavad igal aastal ligikaudu pooled suvised praktikandid endale meie juures püsiva töö. Oluline on siinkohal see, et inimesel endal peab olema panganduse vastu huvi ja tahe edasi meie juures karjääri teha,» ütles Lees.

Kas SmartCap mõtleb praktikanti hiljem tööle kustuda, on Vavulski sõnul vara öelda. «Kui kõik õnnestub, siis loodame kindlasti ühel hetkel oma praktikandiga tööalaselt koostööd edasi teha. Eelkõige tahame tekitada praktikandis meie valdkonna vastu piisavat huvi, et ta valib selle oma tulevaseks karjääriks. Eesti riskikapitaliturg aina kasvab – fonde tuleb järjest juurde ning idusektor jõuab üha küpsemasse arengufaasi. SmartCapis soovime toetada tugevate fondijuhtide ja teadlike investorite pealekasvu,» ütles ta.

Tagasi üles