Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Automüügifirma juht: sõidukit peaks vahetama vajaduse, mitte automaksu pärast

Copy
Liiklusummik Tallinnas. Pilt on illustratiivne.
Liiklusummik Tallinnas. Pilt on illustratiivne. Foto: Rasmus Rebase / Scanpix

Järgmisel aastal kehtima hakkav automaks ei peaks olema põhjus, miks autot kiiremas korras vahetada. Põhjus peaks olema siiski tõsisem, näiteks sõiduki seisukorrast või pere vajadustest lähtuv, kirjutab Auto Bassadone tegevjuht Veiko Karu.

Ülemöödunud nädala lõpus andis President Alar Karis heakskiidu mootorsõidukimaksu ehk kõnekeeli automaksu seadusele. Alates selle ettevalmistamisest on nii meedias kui sõidukiturul spekuleeritud, et seadusega kaasneb 2024. aasta teises pooles autoostubuum, sest tarbijad hakkavad enne maksu kehtestamist massiliselt sõidukeid vahetama. Autosektori esindajana usun, et ostupaanikaks pole põhjust. Miks?

Tarbijad, kellel on heas seisukorras sõiduk ning kes seni ei ole kaalunud sõidukit vahetada, ei peaks ilmtingimata sõidukivahetust ette võtma, sest kehtestatud maksu tingimusi arvesse võttes jääb autovahetusest tulenev võit väikeseks või suisa olematuks.

Automaksu valguses tasuks aga senised harjumused üle vaadata ning tõsiselt kaaluda, kas uhiuus auto on ikka parem ja ka majanduslikult mõttekam kui olemasolev.

Eesti tarbijad on siiani eelistanud sõidukeid vahetada pigem tihti ehk iga paari aasta tagant, mistõttu on mõistetav soov sõiduk maksu hirmus välja vahetada, et võita registreerimismaksult. Automaksu valguses tasuks aga senised harjumused üle vaadata ning tõsiselt kaaluda, kas uhiuus auto on ikka parem ja ka majanduslikult mõttekam kui olemasolev.

Euroopa Liidu normidest tulenevalt on uuemad sõidukid nii või naa võimalikult keskkonnasäästlikud, turvalised ning kaaluerinevused minimaalsed ehk märkimisväärset võitu veel uuema sõidukiga maksu valguses ei kaasne. Lisaks sõltub maksu baasosa vanusekomponendist, mille kohaselt muutub maks sõiduki vanuse kasvades aina väiksemaks. Seega ainult automaksu tõttu sel aastal autot välja vahetada ei tasu. Selleks peaks olema siiski tõsisem põhjus. Näiteks sõiduki seisukorrast või pere vajadustest tingitult.

Selle aastanumbri sees tasub autovahetus ette võtta aga neil, kes on nagunii mõelnud lähiajal sõidukit vahetada või suisa peavad seda järgmise aasta sees tegema. Põhjus selleks peitub loomulikult registreerimismaksus, kuid seda kahesuunaliselt. Seni on peamiselt välja toodud, kuidas tulevast aastast hakkab sõiduki ostule lisanduma registreerimismaks. Samas tuleb ka mõista, et see mõjutab samaväärselt olemasoleva sõiduki müügiprotsessi. Kui sel aastal sõiduk maha müüa, ei pea selle uus omanik registreerimismaksu maksma.

Kui jätta müük järgmise aasta peale, peab esmasel omanikuvahetusel ostja registreerimismaksu tasuma. Viimane võib muuta kasutatud autode müügiprotsessi pikemaks ehk ka enda uue auto soetamise keerukamaks, sest vanast on raskem lahti saada.

Autosektori eksperdina usun, et automaks teeb tarbijakäitumises omad korrektuurid ning inimesed hakkavad auto vajadust rohkem läbi mõtlema. Samas liiga suurt turumuudatust oodata ei ole.

Tagasi üles