Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Tarbijakaitseamet: 5G kasutuselevõtuga võib levi halvemaks minna (2)

Copy
Tarbijakaitseameti plakat
Tarbijakaitseameti plakat Foto: Peeter Langovits

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve amet (TTJA) leiab, et Eesti linnades on internetiühendustega kõik hästi, aga amet pooldab igati ettevõtete võitlust tarbijate pärast soodsamate hindade pakkumisel. Alljärgnevalt sideosakonna juhataja Oliver Gailani kommentaar täismahus.

TTJA hinnangul on sideettevõtjate vaheline konkurents interneti püsiühenduste pakkumise osas üldiselt linnalistes piirkondades pigem hea, samal ajal maalistes piirkondades madalam, kuna elanike arv ja tihedus ning sellest tulenev võimalik tulubaas, mille osas konkureerida, on väiksem. Kus paikneb tihedalt tarbijaid, seal on mitmed ettevõtted võrke korraga rajamas ja uuendamas, kuid näiteks maapiirkonnas on kaabelvõrgu kaudu teenuse pakkumisele ärihuvi väikene. Interneti püsiühenduste turul on turuosad klientide arvu järgi järgmised (I kv 2024): Telia 50%, Elisa 33%, STV 9%, Tele2 1% ja ülejäänud ettevõtted 7%. Kokku on meil turul umbes 15 aktiivsemat internetiteenuse pakkujat. Mobiilsides on konkurents hea, kuna meil on kolm operaatorit, kes kõik pakuvad üleriigiliselt kvaliteetseid sideteenuseid. Täna on meil 5G levi katmas umbes 80% rahvastikust ja 4G võrgud on ka head. Mobiilside turul on turuosad klientide arvu järgi järgmised (I kv 2024): Telia 44%, Elisa 32%, Tele2 24%.

Ametina me ei sooviks kaasa minna nende kõlavate pealkirjadega, et sides on tohutud probleemid või kvaliteet on justkui halb. Kui rääkida kvaliteedist, siis parim mõõdik sideteenuste kvaliteedile on siinkohal ameti poole pöörduvate tarbijate arv. Meie igapäevane töö on seotud ka mures tarbijate päringutega ning side teemadel oli neid 2023. aastal 122 ehk 3% kõigist pöördumistest (üldse oli tarbijate pöördumisi kõigis valdkondades kokku 4086). Ehk arvestades, et me kõik oleme sideteenuste tarbijad, on seda pigem vähe, kuid võiks olla muidugi veelgi vähem.

Tagasi üles