Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Sommeljee: kaalulangetajatel tasub neid veine vältida

Copy
Veinid Mustamäe Prismas.
Veinid Mustamäe Prismas. Foto: sergeizjuganov.com

Tavalise poekülastaja jaoks võib toidu kõrvale sobiva veini valik vahel küllaltki keerulise ettevõtmisena tunduda. Enamasti valitakse sellisel juhul vein hinna või välimuse järgi.

Veiniettevõttega Bottlescouts, mille juuniorsommeljee Katrin Oja vastab veinimaailmaga seotud põletavatele küsimustele. Bottlescouts pakub veine Prisma kauplustes ja e-poes Prisma Paar konseptsioonis, kus veinid on jagatud viide toiduga sobivasse kategooriasse – värsked mereannid, rammusad mereannid, hele liha, tume liha ja Vahemere suupisted.

Kas veinide puhul kehtib alati reegel, et mida kallim, seda parem? Millised on parima kvaliteedi ja hinna suhtega veinid, mida soovitate?

Veini hind on reeglina korrelatsioonis selle omadustega ning kallimate veinide nautimiseks võetakse aega, valitakse seltskond ning sobiv menüü. Samas taandub kõik alati isiklikele maitse-eelistustele, mis on äärmiselt individuaalne, ning seltskonnas võib olla samale veinile ka täiesti vastakaid kogemusi ja emotsioone.

Paari veinivaliku on kureerinud tuntud tippsommeljee Kim Moliis ja veine on sobitatud erinevate toidukategooriatega, mistõttu annab see veinisõbrale võimaluse oma kodugurmee juurde valida restorani tasemel veine. Näiteks hinnavahemikus 15-25 eurot leiab häid valikuid La Magia, Chateau Puybarbe, Willm, Pfaffl, Cantina Gentili ja Broccardo veinimajadelt.

Mitte väga kogenud veinisõbra jaoks võib roa kõrvale või konkreetse olukorra jaoks sobiva veini valimine keeruline olla. Milliseid soovitusi erinevateks juhtumiteks saate anda?

Tore õhtu juustuvaagna ja sõbrannadega: rikkalik ja maitseküllane valge vein - Willm Alsace Pinot Gris Réserve

Romantiline õhtusöök veisesteigiga: toekam ja marjase karakteriga punane vein - Rosso di Montalcino La Màgia

Taljesõbralik vein kanafilee kõrvale: värske ja puuviljase karakteriga valge vein - Chardonnay Toscana Gentili

Mõnus vein magusate kookide juurde: kvaliteetne dessertvein: Olim Bauda Pien Centive Moscato d`Asti

Veinid, mis sobivad täiesti eraldiseisvalt nautimiseks: kerged ja nn. lihtsalt joodavad veinid - vahuveinidest Idilicum Cava Brut, valgetest veinidest Prima Pietra Pinot Grigio Delle Venezie, punastest veinidest Stellenrust Simplicity Shiraz-Cabernet-Merlo

Viimasel ajal on palju levinud tervislik toitumine ja kaalulangetamine. Kui soovitakse kaalus alla võtta, kuid vahel harva siiski veini nautida, siis millised veinid on selleks parimad?

Veini tasub nautida nn. patustamispäeval, et kalorite lugemine veini nautimise hetke liialt ei pärsiks. Kvaliteetsete kuivade veinide kaloraaž 100 ml kohta jääb 75-85 kilokalori kanti ning süsivesikute sisaldus 1-4 grammi piiresse - seega aeg-ajalt endale klaasikese veini lõuna- või õhtusöögi kõrvale lubamist suureks patuks lugeda ei saa. Kaloreid on vähem rosé-veinides, järgnevad valged veinid ning punased veinid. Vältida tasub magusaid veine, millel on suurem jääksuhkru sisaldus, näiteks dessertveinid.

Kui seni on harjutud jooma sovetskojesarnaseid magusaid vahujooke, siis millised on kvaliteetsemad alternatiivid?

Kvaliteetsete alternatiivide valik on üsna lai ning magusamate jookide sõber leiab kindlasti nende seast omale sobiva. Nipp seisneb oskuses lugeda pudeli etiketilt õiget sõnakombinatsiooni, mis annab vihje lisatud suhkru sisaldusele. Soovitan alternatiivina proovida näiteks Cavasid, millel on kõrgem lisatud suhkru määr. Sellisel juhul tasub otsida etiketilt märget Cava Extra Seco, Seco,Semi Seco või Dulce. Teise alternatiivina kindlasti Cremant, mille puhul tasub etiketilt vastavalt otsida märget Demi-Sec, Sec ja Doux.

Millised on uued trendid vahuveinide maailmas?

Vahuveinide maailmas on pikalt juhtpositsioonil olnud klassikalised Champagne, Cava ja Prosecco.

Trendid näitavad, et lisaks klassikutele on hakatud rohkem hindama ka alternatiive. Üha enam leitakse lemmikuid Cremantide valikust. Need on Prantsusmaal šampanjameetodil valmistatud vahuveinid, mis ei tule Champagne´i nimelisest regioonist, vaid kaheksast teisest regioonist: Alsace, Bordeaux, Burgundia, Die, Jura, Limoux, Loire ja Savoie.

Itaalias on lisaks Proseccole veinisõprade huviorbiiti tõusmas samuti traditsioonilisel meetodil valminud premium vahuvein Franciacorta ning Hispaania premium vahuveinidest Corpinnat.

Millised kangemad joogid erinevatesse olukordadesse sobivad - millised on pigem kokteili tegemiseks ja millised niisama joomiseks?

Gastronoomiamaailmas on tavaks jagada joogid aperitiivideks, mida serveeritakse enne sööki isutekitajatena, ning digestiivideks, mida serveeritakse pärast sööki ning mis aitavad kaasa seedimisele.

Klassikalised aperitiivid on kuivad ja värsked ning läbi aegade on nende hulka kuulunud šampanja, absint, vermut. Tänapäeval serveeritakse aperitiividena ka kokteile, näiteks Negroni, Aperol Spritz, Martini.

Digestiivide klassika on konjak, brändi ja viski ning samuti sobivad portveinid, bitter ja liköörid. Kas alkoholi tarbitakse puhtalt või kokteilidena, sõltub paljuski inimese maitse-eelistustest. Kokteile on võimalik valmistada väga erinevates kombinatsioonides ning enim kasutatakse erinevates segudes džinni, rummi, viina ja viskit. Digestiivina tarbitavad kangemad napsud tarbitakse reeglina puhtalt.

Mustamäe Prisma uuenenud alkoholiosakond

2023. aasta juunis korraldas Prisma kliendiuuringu, saamaks teada klientide ootuseid alkoholiosakonnale. Selgus, et enim vajavad kliendid abi veini ostmisel. Uuringu tulemuste põhjal uuendati Mustamäe Prisma alkoholiosakonda, mis saab täielikult valmis 23. augustil.

Ettevalmistused uuendustöödeks võtsid üle aasta. Eesmärk oli luua selge jaotusega, kompaktne alkoholiosakond, mis oleks juba sisenemisel hõlpsasti eristatavate aladega - lahja alkohol, veinimaailm ja kangel alkohol. Klientide abistamiseks on suuremate viitadega välja toodud veinide päritolumaad, samuti on uute väljapanekutega soovitud lihtsustada veinide ostmist magususastmete järgi. Veini valiku lihtsustamiseks on loodud infotahvlid populaarsemate viinamarjasortidega. Sarnased infotahvlid on kasutusel õlleliigituste kohta.

Lisaks abistavale infole täiendati uuenduse käigus ka tootevalikut: lisandus soodsama hinnatasemega uusi veine, aga ka auhindu pälvinud kvaliteetsemaid veine. Samuti on nüüd Prismast võimalik osta madalama alkoholi sisaldusega veine ning mitmed veinid on nüüd paigutatud külmikusse.

Reedel, 23. augustil toimuvad uuenenud alkoholiosakonnas erinevad degusteerimised. Kohale tulevad Bottlescoutsi, A Le Coqi, Balmerk Estonia ja Anora Estonia esindajad. Lisaks erinevate jookide maitsmisele õpetab Anora degustaator, kuidas ja millest Aperol Spritzi kokteili valmistada.

Mustamäe Prisma veinivalik.
Mustamäe Prisma veinivalik. Foto: Prisma Peremarket AS
Tagasi üles