Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Mida teha, kui arveid on kuu alguses liiga palju?

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Oma rahaasjade korrashoidmise esimene samm on arvete õigeaegne tasumine. Ülesanne võib tunduda pealtnäha kerge, kuid tänapäeval on erinevate arvete hulk päris suur. Seetõttu toome soovitused, mis aitavad kuu alguse stressivabalt veeta.

Tele2 klienditeeninduse juhi Kadi Hoffarti sõnul tuleb sageli ette, et klient unustab arve õigel ajal tasuda. «See on arusaadav. Kuu alguses tuleb maksta elektri, kommunaalkulude, interneti, mobiili ja muude teenuste eest. Ühel hetkel läheb lihtsalt silme ees kirjuks ja mõni arve ununeb e-maili postkastis teiste kirjade vahele. Sellistes olukordades tuleme alati kliendile vastu ning saadame meeldetuletusi, mis töötavad väga edukalt,» ütles ta.

Broneeri kindel õhtupoolik arvetega tegelemiseks

Selle asemel, et mitu päeva järjest stressiga e-posti avada, on hoopis kasulikum valida üks kindel päev kuu alguses, mil kõik arved korraga ära maksta. Nii säästad aja- ja närvikulu ning saad rahulikult mõelda läbi kogu kuu eelarve. Kasuks tuleb ka kõikidest arvetest nimekirja tegemine, et tasumist vajavad teenused oleks kohe silme all. Nimekirja võiksid kuuluda ka teenused, mille eest käib tasumine automaatselt – näiteks Netflix või Spotify. Isegi kui kuluvad summad pole väga suured, on hea need ikkagi silme all hoida, et oma rahaasjadest parem ülevaade saada.

Kasuta võimalusel püsimaksekorraldust

Kuna enamik ettevõtteid saadab e-arveid, on püsimaksekorralduse lisamise muutunud äärmiselt lihtsaks ja mugavaks. Püsimakse tähendab, et internetipanka saabunud e-arved makstakse automaatselt. Lisaks saab e-arve tellida selle inimese internetipanka, kes arve tegelikult maksab. Kui sa ei soovi tasuda püsimaksekorraldusega, siis saab e-arvet mugavalt tasuda ka ise. Mugavalt seetõttu, et erinevalt tavalisest arvest on e-arvel juba maksekorraldus täidetud ehk ise tuleb lihtsalt kinnitada makse interneti- või mobiilipangas. Samas ära unusta, et kui arve peaks muutuma, siis tuleb ka püsimaksekorralduses lahtreid täiendada.

Mida vähem arveid, seda lihtsam jälgida

Arusaadavalt on palju lihtsam jälgida arveid, kui neid on füüsiliselt – või virtuaalselt – vähem. Tellides näiteks tele-, koduse interneti- ja mobiiliteenuse mitmelt eri pakkujalt, on arvete kogus automaatselt kolmekordne. Veelgi hullem on olukord juhul, kui peres on liikmeid, kes on erinevate ettevõtete kliendid. Kusjuures selline telekomide assortii suurendab ka kulusid, sest enamasti pakuvad telekomid mitme teenuse korral head soodushinda.

Kasuta rakendusi, mis hoiavad sinu eest arveid meeles

Igat asja ei peagi ise mäletama. Nagu Facebook aitab hoida meeles kõikide sõprade sünnipäevi, on turul erinevaid rakendusi, näiteks Mint või Wally, mis tulevad kasuks eelarve planeerimisel. Paljudel sellistel rakendustel on ka eraldi funktsioon, mis saadab meeldetuletusi, kui arvete tasumise kuupäevad hakkavad lähenema. Ühtlasi saab nii hoida oma jooksvatel kuludel silma peal ning analüüsida, kuhu kulub tarbetult palju raha ja kus saaks leida kokkuhoiukohti.

Tagasi üles