Päevatoimetaja:
Angelina Täker

PRAKTIKA TULEPROOV Eksperdid selgitavad, kuidas saada unistuste töökohal jalg ukse vahele (1)

Copy
Töötamine kodukontoris.
Töötamine kodukontoris. Foto: Shutterstock

Noorte elluastujate jaoks on suur küsimus, kuidas saada oma esimene töökoht või praktikavõimalus. Tele2 ja Utilitase personalispetsialistid annavad nõu, mida tähele panna ja kuidas praktikal silma paista.

Ettevõtete praktikantide värbamise protsess kestab mitu kuud – esmalt käiakse ülikoolide karjäärimessidel end tutvustamas, seejärel avatakse kandideerimine ning algab CVde ja motivatsioonikirjade saatmine.

Tele2s palutakse kandideerijatel teha kodutöid, sest noorel ei pruugi olla eelnevat kogemust, mille põhjal teda hinnata. «Praktika eesmärk ongi esimese töökogemuse pakkumine. Seetõttu soovime näha, kuidas noor ülesande püstitusele läheneb. Olenevalt konkursist võime küsida ka teatud teoreetilisi teadmisi, mis võiks olla ülikooli erialal omandatud,» selgitas ettevõtte personalipartner Kerli Möldre.

Personalispetsialistid kinnitavad, et isikuomaduste poolest on äärmiselt oluline, et praktikandi olemus klapiks ettevõtte väärtustega. «Lisaks peaks noorel olema tegutsemistahe ja uudishimu valdkonna vastu ehk soov tulla ning midagi ära teha,» rääkis Möldre. Utilitase personalijuht Monica Mänd lisas, et edukas kandidaat on õpihimuline ja aktiivne ning hindab oskust õppida ja areneda.

Kuidas luua usalduslik õhkkond

«Tasub ausalt oma soovidest ja mõtetest rääkida, sest see annab tööandjale võimaluse tagasi peegeldada, kas selles rollis on võimalik sulle soovitut pakkuda,» ütles Möldre.

Selleks, et kirjutada head motivatsioonikirja ja CVd, tuleks end kurssi viia ettevõtte väärtuste ja pakutava rolliga. Praktikandi tutvustusest võiks välja tulla, mis on tema kirg, miks ta tahab selles valdkonnas karjääri alustada ehk kuidas ta soovib oma panusega maailma muuta. «See kõlab ehk liiga suurelt, aga nii tulekski unistada. Lisaks võiks ennast iseloomustada konkreetsete näidete või kogemuste toel, ehk on väga suur vahe, kas öelda, et «mulle meeldib tihti jooksmas käia» või «mulle meeldib kolm korda nädalas jooksmas käia,» tõi Möldre näiteid.

CVs tuleks eraldi keskenduda oma saavutustele ja vastutusele. «Tasub tuua võimalikult palju näiteid ja fakte. Kusjuures näited ei pea olema ilmtingimata tööalased, vaid võivad olla seotud õpingute, vabatahtliku töö või hoopis panusega tudengiorganisatsiooni. Samuti ei tohiks unustada märkida koolitusi, aga lisada alati juurde peamised õppekohad, mis koolituselt kaasa sai võetud. Lisada tasub juurde, kuidas noor end oma valdkonna arengutega kursis hoiab, kuhu soovib tööle asuda – milliseid raamatuid on ta selleks lugenud? Milliseid artikleid? Podcaste kuulanud? Keda jälgib?» loetles ta.

Lohakus võib jätta ukse taha

Ka Utilitase personalijuht soovitab eelkõige läbi mõelda, millised on ootused praktikale. «Motivatsioonikiri ei pea olema pikk, kuid peab avama sinu omanäolisuse, ootused ja õpihimu. Panen südamele, et vaata alati üle oma motivatsioonikirja vormistus ja õigekiri, sest korrektselt vormistatud tutvustus jätab usaldusväärse esmamulje,» rõhutas Mänd.

Kuigi ettevõtted ei ole praktikale kandideerijate suhtes ülemäära nõudlikud, siis eeldatakse, et kokkulepetest peetakse kinni, vastatakse oodatud ajaks ning ilmutakse õigeaegselt vestlusele.

«Kui mõtted praktikasoovist muutuvad, siis tuleks sellest kohe teada anda. Tavaliselt pakutakse praktikat kindlale arvule noortele ning kui sina ei anna loobumisest teada, siis jääb keegi teine kõrvale. Praktikale kandideerimine on hea harjutus tulevasteks tööle kandideerimisteks ja sageli võib praktikoht töösuhteni viia. Pigem küsi ja uuri protsessi kohta julgesti, kui kardad, et jätad midagi teadmatusest tegemata,» ütles ta ja lisas: «Päris mitmed kunagistest praktikantidest on tänaseks meie innukate töötajate ridades aktiivselt tegutsemas.» 

Tagasi üles