Päevatoimetaja:
Angelina Täker

USA idusektorit on tabanud pankrottidelaine

Copy
WeWork, mis alustas innovaatilise ühiskontorite teenuse pakkujana, oli algul nii edukas, et selle väärtus kasvas 2019. aastal enne börsile mineku katset 47 miljardi dollarini, kuid siis kukkus ettevõtte väärtus lühikese ajaga alla 10 miljardi, paljastades probleemid ettevõtte juhtimis- ja ärimudelis.
WeWork, mis alustas innovaatilise ühiskontorite teenuse pakkujana, oli algul nii edukas, et selle väärtus kasvas 2019. aastal enne börsile mineku katset 47 miljardi dollarini, kuid siis kukkus ettevõtte väärtus lühikese ajaga alla 10 miljardi, paljastades probleemid ettevõtte juhtimis- ja ärimudelis. Foto: Reuters/ScanPix

Viimase aasta jooksul on USA start-up'ide pankrottide arv suurenenud 60 protsenti, mida võimendab 2021–2022 tehnoloogiabuumi ajal kogutud rahastuse ammendumine. Kiire kasv ohustab miljoneid töökohti ja võib avaldada laiemat mõju kogu majandusele.

Eraettevõtetele teenuseid pakkuv firma Carta märgib, et start-up'ide sulgemised on kiiresti kasvanud, samal ajal kui miljardid dollarid riskikapitalist suunduvad tehisintellekti ettevõtetesse. Ainuüksi 2024. aasta esimeses kvartalis on Carta andmetel pankrotistunud 254 riskikapitali toel tegutsenud klienti, keda on seitse korda rohkem, võrreldes 2019. aasta algusega.

Viimaste kõrge profiiliga pankrottide hulka kuuluvad finantstehnoloogia ettevõte Tally, voogedastusplatvorm Caffeine, tervishoiuidu Olive ning veoettevõte Convoy. Samuti on kokku kukkunud kontoriruumide rentimisega tegelev WeWork, mis on tuntud oma märgilise börsile mineku ja sellele järgnenud pankroti poolest.

Tagasi üles