Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Rahandusminister pakkus uue maksu asemel välja teise maksutõusu (67)

Copy
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Madis Veltman

Rahandusminister Jürgen Ligi (REF) ütles Äripäevale antud intervjuus, et praegu kavandatava ettevõtete avansilise kaheprotsendise tulumaksu asemel oleks õigem võtta maksustamise aluseks hoopis palgafond.

Valitsus tahab lisaks muudele asjadele saada nii ettevõtetelt kui ka eraisikutelt kätte kaheprotsendist niinimetatud julgeolekumaksu.

Kui eraisikutega on asi lihtne ja kahe protsendiga hakatakse praeguste plaanide kohaselt maksustama kõiki tulusid ehk eraisikute jaoks tõuseb maksumäär 24 protsendi peale, siis ettevõtete poole peal on asi keerulisem. Eesti süsteemi kohaselt peab ettevõte maksma tulumaksu juhul, kui ta kasumit firmast välja viib.

Nn julgeolekumaksu raames soovisid sotsiaaldemokraadid, et maksustataks kogu kasumit: siin tekkis aga kohe küsimus, et mis asi see kasum täpsemalt on, kuidas seda maksustada ja kuidas kontrollida? Samuti tuleks asi lahendada avansilise tulumaksu korras, mis jällegi tekitab koormust nii ettevõtjatele kui ka riigiametnikele.

Ligi, kes on ka varem selle mõtte suhtes kriitiline olnud, pakkus nüüd Äripäevale antud intervjuus uue lahenduse välja. Nimelt tuleks maksustada palgafondi – sest on terve rida ettevõtteid, kes küll kasumisse ei jää, aga inimesi palgal hoiavad.

Küsisime rahandusministeeriumilt, kuidas Jürgen Ligi visioonis see maks tööle hakkaks, kuid kella 17ks reedel vastust ei laekunud.

Tagasi üles