Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Eamets: Eesti konkurentsivõime halvenemine jätkub (6)

Copy
Turistid Pärnus. Foto on illustratiivne.
Turistid Pärnus. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Bigbanki peaökonomist Raul Eamets ütleb, et Eesti majanduse konkurentsivõime halvenemine jätkub ja põhjus peitub tööjõukuludes. Alljärgnevalt Eametsa kommentaar täismahus.

Vaadates täna statistikaameti avaldatud uuendatud tabeleid eelmise aasta SKT ja tööjõu kulude kohta, selgub tööjõu ühikukulu näitajatest, et Eesti konkurentsivõime jätkuvalt halveneb.

Kõigepealt paar sõna mõistetest. Tööjõu ühikukulu on suhtarv, mis koosneb kahe näitaja muutusest: nominaalse palga muutus, mis on jagatud tootlikkuse muutusega. Kui see suhtarv on positiivne, siis on palgad kasvanud kiiremini kui tootlikkus ja see on halb. Miks see on halb majandusele? Valdav osa välisinvestoreid Põhjamaadest on tootmise toonud Eestisse sellepärast, et siin on kulud madalamad, eelkõige tööjõukulud. Eesti keskmised palgad on ilmselgelt täna madalamad kui Põhjamaade palgad. Kui palgad kasvad, on see ju suures pildis tore, eriti kui palgakasv on kiirem kui hinnakasv, sest siis paraneb ka inimeste ostuvõime ehk tarbimine suureneb ja kokkuvõttes võidab kogu majandus.

Tagasi üles