Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Võidujooks m-rõugete vaktsiini turuletoomiseks: aktsiad, millel silm peal hoida

Copy
Arhiivifotol manustab apteeker Prantsusmaal Imvanexi vaktsiini. 15. augustil 2024 tõusid järsult Imvanexi tootva Taani biotehnoloogiafirma Bavarian Nordicu aktsiad. See juhtus pärast WHO hinnangut, mis määratles ahvirõugete juhtumite sagenemist maailmas kui kiiresti reageerimist vajavat tervishoiualast ohtu. Aafrika terviseagentuur kuulutas 13. augustil uue, kergemini leviva viirustüve tõttu välja kontinentaalse hädaolukorra.
Arhiivifotol manustab apteeker Prantsusmaal Imvanexi vaktsiini. 15. augustil 2024 tõusid järsult Imvanexi tootva Taani biotehnoloogiafirma Bavarian Nordicu aktsiad. See juhtus pärast WHO hinnangut, mis määratles ahvirõugete juhtumite sagenemist maailmas kui kiiresti reageerimist vajavat tervishoiualast ohtu. Aafrika terviseagentuur kuulutas 13. augustil uue, kergemini leviva viirustüve tõttu välja kontinentaalse hädaolukorra. Foto: AFP / Scanpix

Globaalne m-rõugete (mpox) hädaolukord on äratanud finantsturgude tähelepanu, tuues esile mitmed biotehnoloogiafirmad, sealhulgas Bavarian Nordic, mille aktsiahinnad on kiiresti tõusnud. Alljärgnevalt on toodud viis ettevõtet, kes osalevad võidujooksus vaktsiini turuletoomisel.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on kuulutanud ahvirõugete viiruse, nüüdsest tuntud kui m-rõuged, globaalseks rahvatervise hädaolukorraks, mis on finantsturgudel tõmmanud suuremat tähelepanu biotehnoloogia ja farmatseutika sektoritele.

Viirus, mis sai alguse Kongo Demokraatlikust Vabariigist ja on levinud mitmesse teise Aafrika riiki, aga ka USAsse, on toonud kaasa globaalsed jõupingutused puhangu tõkestamiseks. Esimene tõsine juhtum on avastatud juba ka Rootsis.

Tagasi üles