Päevatoimetaja:
Angelina Täker

RAHULE JÄRGNES TURBULENTS Suured hinnaliikumised on börsidel tagasi (1)

Copy
Suurim veresaun toimus eelmisel esmaspäeval Tokyo börsil. Fotol tabloo, kus toodud Tokyo börsiindeks Nikkei.
Suurim veresaun toimus eelmisel esmaspäeval Tokyo börsil. Fotol tabloo, kus toodud Tokyo börsiindeks Nikkei. Foto: Kazuhiro Nogi

Kui viimased poolteist aastat oli USA, aga ka teistel aktsiaturgudel suhteliselt rahulik ehk teisisõnu igavavavõitu, siis nüüd on tunda turbulentse, kus aktsiate hinnad võivad liikuda suurel kiirusel ja hulgakaupa.

Turgude turbulents algas juba juuli keskel ja sellest ajast on jõudnud börsiindeksil S&P 500 olla nii parim kui ka halvim päev alates 2022. aastast.

Eriti rajuks läks olukord eelmise nädala esmaspäeva hommikul, mil Jaapani keskpank tõstis baasintressi 0,25 protsendini. Jaapani intressimäärad on olnud nullilähedased ja negatiivsed väga pikka aega. Viimati oli keskpanga baasintress nii kõrge 2008. aastal.

Tavatu intressitõus põhjustas sealsel aktsiaturul tõelise šoki – aktsiate hinnad läksid vabalangusesse. Börsiindeks Nikkei kukkus 12,4 protsenti, mis oli selle suurim kukkumine alates 1987. aastast.

Jaapani turu kukkumine kandus edasi ka mujale Aasiasse, aga ka Ameerika Ühendriikide turule, kus küll oli südaöö, aga tulevikutehingute turg töötab ööpäev ringi ning USA aktsiate futuurid tegidki suure kukkumise. Peamiselt tehnoloogiasektori hinnaliikumist peegeldava Nasdaqi indeksi futuurid kukkusid eelmise esmaspäeva hommikul tervelt üheksa protsenti.

100 miljardit väärt firma

Tõsi, hiljem kui USA börsidel käis ametlik kauplemine, aktsiahindade kukkumine leebus, kuid paljudele investoritele, kes olid panustanud aktsiahindade tõusule ja seda finantsvõimendusega, oli kahju juba tehtud.

Aktiivsed kauplejad, kes panustavad hindade liikumisele ühes või teises suunas, kasutavad tihti laenuraha, ning vales suunas panustamine võib osutuda väga valuliseks.

«Kui sa olid valel poolel, oli olukord tõesti väga vale,» kommenteeris tekkinud olukorda investeerimisettevõtte Meridian Equity Partners vanempartner Jonathan Corpina The Wall Street Journalile.

Tulevikutehingute börsi CBOE volatiilsusindeks VIX, mida nimetatakse ka hirmuindeksiks, hüppas esmaspäeva hommikul selle arvutamise ajaloo kõrgeimale päevasisesele tasemele.

Möödunud nädala vapustus tuli pärast pikka tõusuperioodi, mil suurem osa arenenud turgude börsidest tegid uusi rekordeid. Siis aga tuli äkki kainenemine.

Tagasi üles