Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Graafikud Uuringu väitel on üle poole eestlastest palka juurde saanud (2)

Copy
Kuigi Eesti majandusel ei lähe praegu kõige paremini, tõusevad palgad edasi.
Kuigi Eesti majandusel ei lähe praegu kõige paremini, tõusevad palgad edasi. Foto: Peeter Lilleväli

Finantsettevõtte Ferratumi värske finantskäitumise uuringu kohaselt on 55 protsenti eestimaalastest viimase aasta jooksul palka juurde saanud, samas kui 2023. aasta uuringus oli see näitaja 30 protsenti.

Finantsolukorra paranemisel mängisid eestlaste puhul kõige olulisemat rolli palgatõus 52,02 protsendiga ja laenumaksete lõppemine 22,54 protsendiga, selgus uuringust.

Foto: Ferratum

Eestis on teiste Euroopa riikidega võrreldes suhteliselt rohkem neid, kes hoidsid kokku toidukulude pealt – neid oli 29 protsenti. 2023. aasta uuringuga võrreldes on toidukuludelt säästjate osakaal eestlaste hulgas vähenenud kuue protsendi võrra. Ferratumi hinnangul võib põhjuseks olla see, et aastaga on eestlaste finantsolukord mõnevõrra paranenud, või siis see, et toidukulude pealt ei olnud sel aastal enam võimalik sama palju säästa.

Eestlane säästab meelelahutuselt, reisimiselt ja toidult.
Eestlane säästab meelelahutuselt, reisimiselt ja toidult. Foto: Ferratum

Uuringu kohaselt on eestlased tuleviku suhtes teiste eurooplastega võrreldes kõige pessimistlikumad, andes oma finantsootustele kõige madalama hinde ehk 3,2 punkti viiepalliskaalal. Eestit ühe koha võrra eespool olid soomlased 3,29 punktiga ja tuleviku suhtes kõige optimistlikumad olid rumeenlased 4,05 punktiga.

«Uuringusarja «Ferratum Insights» teine väljaanne näitab positiivset suundumust Euroopa tarbijate finantsolukorras. Kuna inflatsioon haripunktiga võrreldes jätkuvalt aeglustub, on Euroopa leibkonnad oma finantsolukorra suhtes varasemast optimistlikumad ja suurendavad mittehädavajalike kulutuste osakaalu. Kuigi see on kahtlemata julgustav, oleme jätkuvalt pühendunud oma klientide vastutustundlikule toetamisele ebakindlatel aegadel,» kommenteeris Ferratumi tegevjuht Kristjan Kajakas.

Tegemist on põhjaliku uuringuga, milles analüüsitakse viimase aja suundumusi ja tarbijakäitumise muutumist finantsmaastikul 13 Euroopa riigis. Tänavuses uuringus osales 14 696 vastajat. Võrreldes eelmise aastaga näitasid tulemused märkimisväärseid muutusi inimeste kulutamisharjumustes, sissetulekute jaotuses ja rahalistes väljavaadetes.

Tagasi üles