Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Riik tahab sideettevõtjate raha eest palgata juurde ametnikke (2)

Copy
Eesti telekommunikatsiooniettevõtted on resoluutselt vastu kavale, mille järgi hakataks uute ametnike palkamiseks maksustama ettevõtjaid.
Eesti telekommunikatsiooniettevõtted on resoluutselt vastu kavale, mille järgi hakataks uute ametnike palkamiseks maksustama ettevõtjaid. Foto: Kermo Benrot/Postimees

Riik soovib kehtestada sideettevõtetele käibe­põhise maksu, mille üks peamisi eesmärke on koguda lisaraha tarbija­kaitse ja tehnilise järele­valve ametile (TTJA) tosina ametniku palkamiseks.

Ettevõtjate sõnul hakatakse neid nende endi raha eest valvama, samas kui TTJA väidab, et teistmoodi ei suuda nad enam oma ülesandeid täita.

Praegu on menetluses elektroonilise side seaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt soovib riik kehtestada sideettevõtetele käibepõhise tasu, mille üks peamine eesmärk on koguda

TTJA-le lisaraha. Kogutavast maksust rahastataks sidevaldkonna koordineerimisega tegelevale 27 ametnikule lisaks 12 ametniku palkamist.

Eelnõu järgi rakenduks see tasu sideettevõtetele, mille aastakäive ületab 500 000 eurot, ja maksumäär oleks 0,2 protsenti eelmise majandusaasta sideteenuste käibest. Selliseid ettevõtteid on Eestis umbes 20.

Sideettevõtete ärritust võib mõista, sest kogutavad summad pole esmapilgul väiksena tunduva maksumäära kohta sugugi väikesed. Nii näiteks oli Telia Eesti mullune käive 384 miljonit eurot ehk ainuüksi Telia peaks seaduse jõustumisel maksma 768 000 eurot.

Tagasi üles