Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Riigi leige suhtumine investeeringutesse võib peatada VKG miljarditehase plaani (3)

Copy
Viru Keemia Grupi biotoodete arendusjuht Lauri Raid ütleb, et tehas tooks tuhatkond töökohta ja enam kui 150 miljonit eurot maksutulu.
Viru Keemia Grupi biotoodete arendusjuht Lauri Raid ütleb, et tehas tooks tuhatkond töökohta ja enam kui 150 miljonit eurot maksutulu. Foto: Sander Ilvest

Eesti majandus on langenud üheksa kvartalit järjest, seega kuluks Viru Keemia Grupi plaanitav biotoodete tehas sisemajanduse kogutoodangule tõhusa tõuke andmisel marjaks ära. Kava on mastaapne, kuid tõsine väljakutse on hankida Eestis nii toorainet kui ka pankade rahastust.

Viru Keemia Grupp (VKG) tahab juba aastaid rajada Ida-Virumaale Lüganuse valda biotoodete tehast (BTT). Kui plaaniga esmakordselt 2021. aastal välja tuldi, eeldati, et tehase hinnaks kujuneb 800 miljonit eurot. Nüüd, kolm aastat hiljem, on inflatsioon teinud oma töö ja tehase investeeringuvajadus on kasvanud ümmarguse miljardi euroni.

Loodav tehas annaks Ida-Virumaal tööd 250-le, külgnevad tööstusharud aga tuhatkonnale inimesele. Riigi sisemajanduse kogutoodang kasvaks ligi poole miljardi euro ja maksutulu üle 150 miljoni euro võrra aastas.

Tagasi üles