Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Enefit Greeni hiiglaslik Sopi-Tootsi tuulepark andis võrku esimese elektri (1)

Copy
Põhja-Pärnumaal paiknev Sopi-Tootsi taastuvenergia ala on Baltikumi võimsam. Tuule- ja päikesepargi prognoositav toodang on tulevikus kokku 750 gigavatt-tundi keskkonnahoidlikku elektrit, mis katab ligi kümnendiku Eesti praegusest elektritarbimisest.
Põhja-Pärnumaal paiknev Sopi-Tootsi taastuvenergia ala on Baltikumi võimsam. Tuule- ja päikesepargi prognoositav toodang on tulevikus kokku 750 gigavatt-tundi keskkonnahoidlikku elektrit, mis katab ligi kümnendiku Eesti praegusest elektritarbimisest. Foto: Enefit Green

Ehitustööd Enefit Greeni Sopi-Tootsi tuulepargis on jõudnud märgilise verstapostini – esimesed kolm tuulikut on alustanud roheelektri tootmist. Praeguseks on pargi 38st tuulikust püstitatud 28 tuulikut, mis alustavad järk-järgult tootmist. Tulevikus katab rajatav tuule- ja päikesepark ligi kümnendiku Eesti praegusest elektritarbimisest.

Enefit Greeni tuuleenergia ehituse tiimijuhi Janek Lillemägi sõnul on eesmärgiks alustada uutes tuuleparkides elektri tootmist esimesel võimalusel. «Alustasime tuulikute paigaldamisega 15. aprillil ja jõudsime esimese toodanguni 12. augustil, mis sai võimalikuks tänu heale koostööle kõikide osapooltega. Jätkame ülejäänud tuulikute püstitamise ja võrku ühendamisega,» kommenteeris Lillemägi.

Sopi-Tootsi tuulepargi ehitus algas 2023. aasta alguses. Vundamendid valmisid tänavu veebruaris ja tuulikute püstitamine algas aprillis. Tuulepargi lõplik valmimine on plaanitud 2025. aasta esimeses pooles. Valmimisel saab Sopi-Tootsi tuulepargis olema 38 Nordexi tuulikut. Ühe tuuliku nimivõimsus on 6,7 megavatti ja labade diameeter 163 meetrit. Tuuliku generaator ja käigukast asuvad 159 meetri kõrgusel gondlis. Tuuliku kõige kõrgem punkt maapinnast ehk labade tipu kõrgus saab olemas 241,5 meetrit. Pargi koguvõimsus on 255 megavatti.

Tagasi üles