Päevatoimetaja:
Angelina Täker

EstLink 2 remont hoiab elektri hinda kõrgel (5)

Copy
Kõrkküla EstLink 2 merekaabli parandustööd. Merekaabli jätkamiseks vette ehitatud platvorm.

 
Kõrkküla EstLink 2 merekaabli parandustööd. Merekaabli jätkamiseks vette ehitatud platvorm.  Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi Elering lootis veel hiljuti, et meid Soomega ühendav elektrikaabel EstLink 2 saadakse töökorda veel augustis, selgus esmaspäeval kurb tõde, et remont kestab 12. septembrini. Seni on meil börsielekter mitu korda kallim kui Soomes.

Juulis oli Eestis börsielekter kuus korda kallim kui Soomes. Kui meil oli hind keskmiselt 9,8 senti kilovatt-tund, siis põhjanaabritel kõigest 1,7 senti.

Eesti põhjarannikul Aseri lähistel on suvel käinud EstLink 2 rikkekohas suur remont. Eestile äärmiselt oluline kaabel lülitus rikke tõttu välja jaanuari lõpus. Täpne rikkekoht õnnestus kindlaks teha alles kuu hiljem. Kuni selle rikkeni oli 2014. aastal tööd alustanud EstLink 2 üks töökindlamaid alalisvoolu merekaableid Läänemere piirkonnas.

Elering kinnitas esmaspäeval, et Eesti-Soome elektriühenduse EstLink 2 remont lõpeb tööde uuendatud graafiku järgi hiljemalt 12. septembril ning ühendus on järgmisest päevast turu käsutuses. Eleringi juhatuse liige Reigo Kebja ütles, et sel nädalal alustatakse kaabli kaevikusse laskmisega, mis tähendab, et kaabel paigaldatakse oma jäädavale kohale. Seejärel demonteeritakse merre rajatud remondiplatvorm ning likvideeritakse kuivendatud mereala.

Tagasi üles