Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Föderaalreserv: USA inflatsioon on endiselt ebamugavalt kiire

Copy
Föderaalreservi kotkaga fassaad Washingtonis.
Föderaalreservi kotkaga fassaad Washingtonis. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

USA inflatsioon on viimastel kuudel saavutatud edusammudest hoolimata «ebamugavalt kiire», ütles laupäeval kõrge föderaalreservi ametnik.

USA keskpank on hoidnud intressimäärasid kahekümne aasta kõrgeimal tasemel, püüdes taastada inflatsiooni oma pikaajalise kahe protsendi eesmärgi juurde.

Ühendriikide aastane inflatsioonimäär on aeglustunud 2,5 protsendini, mis on oluliselt madalam 2022. aastal saavutatud haripunktist, samas kui majandus endiselt kasvab ja tööturg on mõnevõrra nõrgenenud.

Föderaalreservi juht Jerome Powell ütles juuli lõpus, et keskpank võib baasintressi tõstma hakata juba septembris, juhul kui laekuvad majandusandmed vastavad ootustele.

Teised keskpanga ametnikud on baasintressist rääkides aga ettevaatlikumad olnud.

«Edusammud inflatsiooni aeglustamisel mais ja juunis on teretulnud areng,» ütles föderaalreservi nõukogu liige Michelle Bowman konverentsil Colorado Springsis. «Kuid inflatsioon on endiselt ebamugavalt kõrgemal nõukogu kahe protsendi eesmärgist.»

Ta lisas, et inflatsioon tulevatel kuudel jätkab eeldatavasti aeglustumist, kuid föderaalreserv on kannatlik, «et vältida edusammude õõnestamist ühele andmepunktile üle reageerides».

Tagasi üles