Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Tormistel turgudel võidavad laenuvõtjad, kaotavad tarbijad

Copy
Swedbanki analüütiku Tõnu Mertsina sõnul põhjustas euribori viimase kukkumise aktsiaturgude kiire langus, mis suurendas turgude kartusi majanduskriisi tekkeks.
Swedbanki analüütiku Tõnu Mertsina sõnul põhjustas euribori viimase kukkumise aktsiaturgude kiire langus, mis suurendas turgude kartusi majanduskriisi tekkeks. Foto: Tairo Lutter

Aktsiabörside ja geopoliitiliste pingete turbulentsi tuules kõiguvad suures ulatuses nii kütuste kui laenuraha hinnad. Kui euribori langusest võidavad laenuvõtjad ja vähenevad pankade kasumid, siis energia kallinemine kasvatab kõikide tarbijate kulutusi.

Selle nädala esimesel kahel päeval kukkus enamiku kodulaenude baasintress – kuue kuu euribor – viimase 16 kuu madalaimale tasemele, 3,397 protsendini, kuid kolmapäeval põrkasid euriborid taas üles.

Soome Nordea panga peaanalüütik Jan Von Gerich jõudis teisipäeval juba teatada, et tema hinnangul on senine kukkumine liiga kiire, sest 12 kuu euribor taandus lausa 3,138 protsendini. Nordea oli varem prognoosinud, et augusti alguses püsib 12 kuu euribor üle 3,4 protsendi. Pankuri reaktsioon on lihtsalt seletatav, sest mida kõrgemad on laenuintressid, seda enam kasumit teenitakse.

Eelmise aasta oktoobri keskel saavutas kuue kuu euribor pärast 2008. aasta finantskriisi oma uue tipu, kerkides 4,14 protsendini. Pärast seda on kõik euriborid vaikselt alla tiksunud, viimasel nädalal on langus aga kiirenenud ning intressitasemete kõikumine senisest suurem.

Tagasi üles