Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Pane end proovile: vahukomminipp, mis aitab sul raha säästa ja teenima panna (1)

Hoiupõrsas
Hoiupõrsas Foto: Mihkel Maripuu

Teoorias on Eesti inimeste teadmised säästmisest päris head, kuid reaalsete tegudeni jõudmine endiselt lapsekingades ja nii tasub ka lastelt õppida. Pakun siin välja lastele mõeldud kuulsa vahukommitesti analoogi koos nipiga, kuidas oma raha natuke paremini majandada.

Teadmised säästmisest on olemas, aga inflatsioon on kõrge, kulud suured ja kuigi soov on suur, siis raha sulab näppude vahel kui jäätis suvepäikese käes? Ometigi on omajagu inimesi, kes säästavad, hoolimata kõigist neist takistustest, ja nad mitte ainult ei pane raha kõrvale, vaid suudavad seda ka järgmisel hetkel mitte ära kulutada. See nõuab tugevat iseloomu ja distsipliinitunnet. Võib mõelda, et selline iseloom inimesel kas on või ei ole, aga uuringud näitavad, et enesekontrolli ja naudingu edasilükkamise võimet saab heade nippidega ka toetada.

Kõige tuntum uuring laste enesekontrollivõime kohta on n-ö vahukommitest. Selle käigus jäeti laps üksi tuppa ning öeldi, et kui ta ei söö laual olevat vahukommi ära, siis hiljem saab ta endale lausa kaks vahukommi. Sellises olukorras on ratsionaalselt lähenedes kindlasti mõistlik natuke oodata ja siis saada kaks kommi ühe asemel. Samas reaalses olukorras on seda väga raske teha, sest maitsev vahukomm on lapse nina ees ning iga sekund tundub tunnina. Parim õppetund sellest uuringust peitub aga selles, kuidas käitusid lapsed, kes suutsid vahukommi mitte ära süüa: nad ei vaadanud kommi! Nad panid kas silmad kinni, pöörasid kommile selja või mängisid kuskil kommist eemal.

Tagasi üles