Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Inbanki kasum kerkis tänu laenuportfelli suurenenud tootlusele koguni 70 protsenti

Copy
Inbanki asutaja ja tegevjuht Priit Põldoja.
Inbanki asutaja ja tegevjuht Priit Põldoja. Foto: Erik Prozes

Inbanki teise kvartali konsolideeritud puhaskasum oli 3,8 miljonit eurot, mis on aastatagusega võrreldes 41 protsenti enam - poole aasta puhaskasum ulatus 7,7 miljoni euroni, mis on 71 protsenti rohkem kui aasta tagasi.

Panga omakapitali tootlus oli teises kvartalis 11,6 protsenti. Laenude ja renditeenuste portfell kasvas aastaga 15 protsenti ning ulatus teise kvartali lõpus 1,08 miljardi euroni. Hoiuseportfell kasvas 1,18 miljardi euroni, mis on 22 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Teise kvartali lõpu seisuga oli Inbanki varade maht 1,42 miljardit eurot.

Müügi kogumaht oli teises kvartalis 178 miljonit eurot, mis on kolm protsenti vähem võrreldes aastatagusega, kuid 10 protsenti rohkem kui eelmises kvartalis.

Kaupmeeste finantseerimislahendused moodustasid teises kvartalis 65 miljoni suuruse müügimahuga taas suurima tootesegmendi. Tootesegmentide lõikes oli edukas autode finantseerimine, mille müügimaht oli 56 miljonit eurot, mis on 32 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Rohefinantseerimise müük langes aastatagusega võrreldes 19 protsenti ning oli 23 miljonit eurot. Väikelaenude maht langes aastaga 10 protsenti 22,2 miljoni euroni ning renditeenuste müük langes 19 protsenti 12 miljoni euroni.

Teises kvartalis oli laenude allahindluse kulu 1,7 protsendi laenuportfellist, esimese poolaasta peale kokku aga 1,5 protsenti. Teise kvartali lõpus oli Inbankil 895 000 aktiivset kliendilepingut ja 6100 aktiivset partnerit.

Inbanki juhatuse esimehe Priit Põldoja sõnul paranesid Inbanki finantstulemused järjekindlalt ka 2024. aasta teises kvartalis. «Tänu rahastuskulude vähenemisele ja laenuportfelli tootluse suurenemisele kasvas Inbanki kogutulu võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga 29 protsenti, tegevuskulud aga suurenesid samal perioodil 17 protsenti. Selle tulemusena oli Inbanki teise kvartali puhaskasum 3,8 miljonit eurot, mis on 41 protsenti rohkem kui aasta varem,» rääkis Põldoja.

Müügitulemused püsisid Balti riikides stabiilsena ja Poolas veidi langesid. Tšehhis kasvas müügimaht võrreldes aastataguse ajaga enam kui kaks korda ja teises kvartalis ulatus müügimaht seal esmakordselt üle 10 miljoni euro.

«Viimase pooleteise aasta sihikindlad jõupingutused tooted kõigil turgudel ümber hinnastada on vilja kandnud, samuti oleme oma müügitulemustega väga rahul – see kinnitab kõnekalt meie toodete suurepärast konkurentsivõimet turul,» ütles Põldoja.

«Esimesel poolaastal kokku oli Inbanki laenude allahindluse kulu 1,5 protsenti laenuportfellist ning eeldame, et meie krediidikulu jääb eesmärgiks seatud 1,6 protsendi piiridesse, kuna tööhõive on püsinud tugeval tasemel ja inflatsioon on taandumas kõigil meie turgudel,» ütles Põldoja.

«Viimase 10 kvartali jooksul on Inbank edukalt tegutsenud keerulises makrokeskkonnas, hoides tugevat distsipliini toodete hinnastamisel ja keskendudes tegevuse tõhustamisele. Marginaalid on hakanud paranema ning kulu-tulu suhe on lähenemas 50 protsendile. Samal ajal investeerime Inbanki tegevuse kasvu Tšehhi turul ja toome meie innovatiivse elektroonikarendi toote 2024. aasta lõpuks välja kõigil meie turgudel,» jätkas Põldoja.

Viimase pooleteise aasta jooksul on Inbanki juhtkond keskendunud tasakaalukale arengule, et saavutada üha paremaid finantstulemusi, jätkates samal ajal investeerimist ettevõtte pikaajalisse konkurentsivõimesse. «Tegutseme ka edaspidi ettevaatlikult ja distsiplineeritult, samas aga valmistume alates 2024. aasta teisest poolest panustama enam ettevõtte uutele kasvuvõimalustele,» lisas Põldoja.

Tagasi üles