Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Graafik Hinnatõus sai juulis hoogu juurde

Copy
Ostukorv. Pilt on illustratiivne.
Ostukorv. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks juulis võrreldes juuniga 0,3 protsenti ning võrreldes 2023. aasta juuliga 3,4 protsenti.

Mulluse juuliga võrreldes olid kaubad 1,7 protsenti ja teenused koguni 6,3 protsenti kallimad.

Statistikaameti tarbijahindade statistika tiimijuhi Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid juulis tarbijahinnaindeksit 2023. aasta juuliga võrreldes enim mitmesuguste kaupade ja teenustega seotud hinnamuutused. Sealjuures on ilu- ja hügieeniteenused kallinenud 13,3 protsenti ja hügieenitarbed 10,7 protsenti. Suuremat mõju avaldasid veel transpordiga seotud hinnamuutused, kus reisijate vedu teedel oli 18 protsenti, bensiin üks protsent ja diislikütus 4,7 protsenti kallim.

Toidukaupadest on eelmise aasta juuliga võrreldes enim kallinenud oliivõli 48,5 protsendiga, mahlad ja siirupid 47,6 protsendiga ning kakao 18 protsendiga. Odavnenud on aga värske köögivili ja suhkur, vastavalt 15,6 ja 205 protsenti.

Juuniga võrreldes mõjutasid juulis tarbijahinnaindeksit enim ühelt poolt veevarustuse, kanalisatsiooni ja gaasi kallinemine ning teiselt poolt rõivaste ja jalatsite laialdased soodusmüügid.

Foto:  Statistikaamet
Foto: Statistikaamet 
Tagasi üles