Päevatoimetaja:
Angelina Täker

POWELL USA Föderaalreserv jääb kõrgete intressimäärade juurde

Copy
USA Föderaalreservi juht Jerome Powell pressikonverentsil, mis toimus peale Föderaalreservi avatud turu komitee kohtumist. Ajakirjanikud pommitavad küsimustega –  neid ühendab üks huvi – millal langetatakse intressimäärasid?
USA Föderaalreservi juht Jerome Powell pressikonverentsil, mis toimus peale Föderaalreservi avatud turu komitee kohtumist. Ajakirjanikud pommitavad küsimustega – neid ühendab üks huvi – millal langetatakse intressimäärasid? Foto: AP/Scanpix

USA Föderaalreservi juht Jerome Powell kinnitas oma hiljutises kõnes esimese asjana, et keskpank jätkab praeguse karmi rahapoliitikaga, hoides intressimäärasid inflatsiooni ohjeldamiseks kõrgel tasemel. Hoolimata teatavast majanduse jahtumisest ületab inflatsioon endiselt keskpanga seatud kahe protsendi eesmärki.

Powellile esitatud küsimuste seas tõstatas Reutersi ajakirjanik Howard Schneider küsimuse, kas intressimäärad on praegu õigel tasemel, et inflatsiooni kahe protsendini alandada. Powell vastas veendunult, et praegune rahapoliitika on piisavalt piirav ja mõjutab nõudlust, viidates tööturu ja eluasemeinvesteeringute jahtumisele. Ta märkis, et inflatsioon on jätkuvalt liiga kõrge ja kuigi progress on toimunud, ei ole see veel kindel ega lõplik.​

Föderaalreservi juht rõhutas, et kuigi tööturg on tugev, on tööpakkumiste arv ja palkade kasv aeglustunud, mis näitab nõudluse vähenemist: «Tööturu nõudlus on endiselt tugev. [---] Aga see on jahtunud oma varasemalt väga kõrgelt tasemelt». Powell andis mõista, et kuigi majandus on vastupidav, on inflatsiooni ohjeldamiseks siiski vajalik jätkata praeguse rahapoliitika rakendamist.

Tagasi üles