Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Tõnu Mertsina: majandus väljus langusest, kuid kindlustunne püsib nõrgana (1)

Copy
Swed­banki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swed­banki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: Tairo Lutter

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina kommenteeris statistikaameti teise kvartali sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kiirhinnangut kui ootuspärast: aastases võrdluses langes SKT 1,7%, kuid kvartali võrdluses kasvas 0,2%. Mertsina sõnul on Eesti majandus väljunud üheksa kvartalit kestnud langusest ning SKT langus on aeglustumas.

«Tööstustoodangu mahu ning ka kaupade ja teenuste ekspordi langused teise kvartali kahel esimesel kuul taandusid. SKT arvestuses üsna suure mõjuga olevate käibemaksu ja aktsiiside laekumine suurenes püsivhindades umbes samas tempos nagu esimeses kvartalis. Maksude laekumiste tõusule on muu hulgas aidanud kaasa maksumäärade kergitamine,» märkis Mertsina.

Kuigi majanduse üldine kindlustunne on Mertsina sõnul sel aastal eelmise aasta põhjast veidi paranenud, on see pikaajalise keskmise suhtes jätkuvalt väga nõrk. «See käib ka majapidamiste kindlustunde kohta. Nii ei näidanud teises kvartalis jaekaubanduse müügimaht veel paranemist vaatamata sellele, et inflatsiooniga kohandatud netopalk ehk ostujõud kasvab juba möödunud aasta keskpaigast.»

Tagasi üles