Päevatoimetaja:
Angelina Täker

USA majandus kasvas teises kvartalis oodatust kiiremini

Copy
Esimese kvartali kasv oli 1,4 protsenti, mis viitab USA majanduse kiirenemisele aasta esimesel poolel. Täpsemad andmed teise kvartali kohta avaldatakse 29. augustil.
Esimese kvartali kasv oli 1,4 protsenti, mis viitab USA majanduse kiirenemisele aasta esimesel poolel. Täpsemad andmed teise kvartali kohta avaldatakse 29. augustil. Foto: AP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide majandus kasvas käesoleva aasta teises kvartalis 2,8 protsenti, selgub USA Majandusanalüüsi büroo (BEA) avaldatud esialgsest hinnangust. Samas langes ootamatult kestvuskaupade tellimuste arv ja vähenes töötushüvitisnõuete arv.

Majanduskasvu vedas eelkõige tarbijakulutuste, erasektori laovarude investeeringute ja mitteeluruumide põhivara investeeringute suurenemine. Tarbijakulutuste kasv kajastus nii teenuste kui ka kaupade osas, kusjuures teenustest olid peamised panustajad tervishoid, eluaseme- ja kommunaalteenused ning vaba aja teenused. Kaupade seas olid peamised panustajad mootorsõidukid, vaba aja veetmise kauad ja sõidukid, mööbel ja vastupidavad kodumasinad ning bensiin.

Erasektori laovarude investeeringute kasv oli eelkõige hulgikaubanduse ja jaekaubanduse sektorites, samas kui langus oli mäetööstuses, kommunaalteenustes ja ehituses. Impordikasvu juhtisid kapitalikaubad, välja arvatud autod, mis mõjutasid SKP arvutamisel negatiivselt.

Tagasi üles