Päevatoimetaja:
Angelina Täker

«Nad hoidsid teda viis tundi liinil»: kuidas petturid vanaproua 40 000 eurost ilma jätsid (6)

Telefonipetiste ohvriks langenud Eesti inimesed on tänavu poole aasta jooksul ilma jäänud kokku peaaegu miljonist eurost.
Telefonipetiste ohvriks langenud Eesti inimesed on tänavu poole aasta jooksul ilma jäänud kokku peaaegu miljonist eurost. Foto: Arvo Meeks

Eestis tegutsevad petturid mõtlevad välja üha keerukamaid skeeme. Kaasaegseid tehnoloogiaid ja psühholoogilisi trikke kasutades manipuleerivad kurjategijad nutikalt kergeusklike kodanikega, jättes nad ilma suurtest rahasummadest.

Viimase aja üks levinumaid ja salakavalamaid skeeme on kõne «hädas sugulase» nimel. Sellist skeemi kasutavad petturid helistavad ohvrile ja annavad teada, et tema lähedane on sattunud ohtlikusse olukorda, mille lahendamiseks tuleb kiiresti raha maksta.

Jelena (nimi muudetud, toimetusele teada) rääkis, kuidas ta sattus hiljuti sellise telefoniteatri tunnistajaks. «Mu ema sai telefonikõne ja selle ajal muutus ta mu silme all kahvatuks, jalad läksid nõrgaks, nii et ta pidi diivanile istuma. Ta käed värisesid. Ta suutis öelda ainult: Valja?!» kirjeldas Jelena. «Valja on mu ema hea sõbranna.»

Tagasi üles